starnieuws

Sewdien: Verkoop SAIL is nog een lang proces

12 Oct, 00:00

Protesterende medewerkers van staatsbedrijf SAIL bij het ministerie van LVV. Zij wilden de minister spreken, maar hij was in Coronie. (Beeld: D-TV Express)
Werknemers van staatsbedrijf SAIL hebben gisteren met borden en al geprotesteerd bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Zij hebben via social media gehoord dat het bedrijf is verkocht. Minister Parmanand Sewdien om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het bedrijf niet is verkocht. Hij bevestigt dat SAIL op de lijst staat van te privatiseren bedrijven of verkoop. Er is ook al gesproken met bondsvoorzitter Roy Haverkamp, maar de werknemers hebben daar geen informatie over.

Onder de mensen die protesteerden, waren ook leden van het bondsbestuur bij SAIL aanwezig. Ook zij wisten niks. De werknemers zeggen via social media vernomen te hebben dat het bedrijf al verkocht is en dat er een hotel daar zal verrijzen. Zij zeiden aan LIM FM en D-TV Express dat ze willen weten wat er met hen zal gebeuren als het bedrijf wordt verkocht. Ook de directie kon hen niks zeggen. Niemand heeft met hen gesproken erover. Daarom zijn ze naar het ministerie getogen om opheldering te vragen. De minister was de hele dag in Coronie waar de president een werkbezoek heeft gebracht. Coronie bestond gisteren 173 jaar.

Hoewel er zelfs al namen circuleren van wie de mogelijk koper zal zijn van SAIL, zegt Sewdien dat er nog gewacht wordt op instructies van de regering. Hij stelt dat de mensen politiek beïnvloed worden om bepaalde acties te voeren. "Er moet nog gesproken worden met diverse stakeholders. Ook met de banken waar SAIL schulden heeft. Het is nog een erg lang proces", benadrukt de minister.

Op een vraag antwoordt Sewdien dat er wel al gesproken is met de bondsvoorzitter Haverkamp. Met hem is een afkoopregeling voor de arbeiders afgesproken. SAIL nadert een moment waar het bedrijf subsidie behoeftig is. De regering heeft besloten een dertig stuks verlieslatende bedrijven te privatiseren of te verkopen. Er zijn nog geen nadere mededelingen gedaan.

Advertentie

Saturday 12 October
Friday 11 October
Thursday 10 October