starnieuws

Capaciteitsversterking onderdeel samenwerking MDS en KNMI

12 Oct, 06:48

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken met een delegatie op werkbezoek in Nederland. (Foto: OW)
Capaciteitsversterking is een cruciaal onderdeel van de samenwerking tussen de Meteorologische Dienst van Suriname (MDS) en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft tijdens gesprekken met Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI, de mogelijkheden voor het versterken van de samenwerking besproken.

De afgelopen drie weken heeft een team van de klimatologische unit van de MDS al een training bij het KNMI gevolgd. Eerder werd een eerste groep medewerkers al getraind in forecasting en vroege waarschuwingen. De unieke ligging van het meetstation in Paramaribo maakt de verzamelde data van groot wetenschappelijk belang, onder meer voor de ontwikkeling van mondiale klimaatscenario's.

Michiel van Weele van het KNMI, presenteerde de resultaten van 25 jaar aan ozon- en radiosonde-metingen, die waardevolle inzichten verschaffen in klimaatverandering in Suriname. Na de presentatie woonden de delegatieleden een radiosonde-oplating bij. Nurmohamed en zijn team kregen een rondleiding door het hoofdkantoor en de Forecast-afdeling van het KNMI, waarbij zij kennismaakten met de dagelijkse operaties en de moderne infrastructuur van het instituut.

Tijdens hun slotpresentatie aan de ministeriële delegatie deelden de leden van het klima-team hun opgedane kennis en vaardigheden, met als doel de capaciteit en operationele efficiëntie van de klimatologische afdeling van de MDS verder te versterken.

Nurmohamed en zijn delegatie zijn in Nederland op uitnodiging van het KNMI. Het team is op 8 oktober afgereisd. Dit werkbezoek benadrukt de belangrijke relatie tussen Suriname en Nederland op het gebied van infrastructuur en meteorologische samenwerking, schrijft de voorlichting van OW.

Advertentie

Saturday 12 October
Friday 11 October
Thursday 10 October