starnieuws

Rusland: FID komt, maar goed bestuur nodig voor oil & gas

30 Sep, 00:00

NPS voorzitter Gregory Rusland geflankeerd door sprekers en jongeren. De NPS wil als grootste partij uit de bus komen bij de komende verkiezingen. (Foto's: René Gompers)


Het investeringsbesluit (Final Investment Desicion; FID) wordt getekend op 1 oktober. "Als onze info juist is, komt binnen enkele uren de CEO van Total Energies naar Suriname", zei Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) zondagavond tijdens een druk bezochte feestvergadering in Grun Dyari. Er zal US$ 9 miljard worden geïnvesteerd. Rusland merkte op dat zonder een goed bestuur de gelden die verdiend zullen worden uit de olie- en gassector niet de ontwikkeling van het land ten goede zullen komen, maar friends and family.

Deze ontwikkeling waarbij de FID getekend zal worden is een belangrijke ontwikkeling voor het land. In 2032 zal uit deze operatie op jaarbasis US$ 4 miljard verdiend worden. Leiders die verstand hebben om het land te besturen, moeten aan het roer staan. Deze ontwikkeling zal tientallen jaren een positieve impact hebben, maar dan moeten geen verkeerde leiders aan het roer van het land staan. De toekomst van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen moet worden verzekerd. De natuurlijke hulpbronnen van het land moeten eenieder ten goede komen en niet alleen een handjevol mensen.


Rusland benadrukte dat het land zodanig moet worden bestuurd dat mensen in staat moeten zijn zich te ontwikkelen. Het gaat niet om gratis onderwijs en volksgezondheid, zoals hij zaterdagavond heeft gehoord op het ABOP podium. De vraag is: hoe moeten al deze zaken worden betaald? De NPS gelooft niet in verdelen van pakketten en strooien van geld die mensen moeten oprapen. Het beleid moet zodanig worden gevoerd dat jongeren de kans hebben om een huis te kunnen bouwen tegen een zachte lening van 4 tot 5%. Alle voorwaarden moeten worden gecreëerd opdat verpleegkundigen en onderwijsgevenden het land niet verlaten.

Mensen tot op straat tijdens de feestvergadering.

De NPS maakt zich op om als grootste partij uit de bus te komen op 25 mei 2025. De partij moet weer de leiding van het land krijgen. De NPS heeft beloofd de productie krachtig te stimuleren, want er moet meer verdiend worden om het land tot ontwikkeling te kunnen brengen. De productiesector is de backbone van de economie en zal krachtig worden gestimuleerd.

Alleen olie en gas zullen geen ontwikkeling brengen, als het bestuurssysteem niet goed in elkaar zit. De focus van de NPS is om het mandaat te krijgen van het volk. Rusland beloofde goed bestuur en transparantie. Er zullen geen dingen in het geheim worden gedaan, waarbij de samenleving niet op de hoogte wordt gesteld. De beste mensen zullen worden geplaatst op de functies om het werk goed te doen. De NPS presenteert binnen twee maanden haar programma over hoe het land geregeerd zal worden nadat er mandaat is verkregen van het volk. Rusland heeft aan het eind van zijn toespraak de verkiezingscampagne van de partij officieel opengesteld. Rusland werd aangekondigd door de conferencier als de nieuwe president van Suriname.

Advertentie

Monday 30 September
Sunday 29 September
Saturday 28 September
Friday 27 September