starnieuws

Nasrallah leidde Hezbollah tot een regionale macht

28 Sep, 16:52

Scouts dragen een foto van Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah tijdens de begrafenis van Hezbollah-lid Ali Mohamed Chalbi, nadat draagbare radio's en piepers die door Hezbollah werden gebruikt, in heel Libanon tot ontploffing waren gebracht, in Kfar Melki, Libanon. (Foto: Reuters)
De Libanese Hezbollah heeft vandaag, zaterdag, bevestigd dat haar leider Sayyed Hassan Nasrallah is gedood. De groep zei in een verklaring dat ze haar strijd tegen Israël zou voortzetten "ter ondersteuning van Gaza en Palestina, en ter verdediging van Libanon en haar standvastige en eervolle volk". Israël had uren  eerder gezegd dat het de Libanese Sayyed Hassan Nasrallah vrijdag heeft gedood bij een luchtaanval in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. 

Dit is een enorme klap voor de groep, die nog steeds wankelt door de toenemende Israëlische aanvallen. Hassan Nasrallah heeft Hezbollah door decennia van conflict met Israël geleid, toezicht gehouden op de transformatie ervan tot een militaire macht met regionale invloed en is een van de meest prominente Arabische figuren in generaties geworden - met Iraanse steun. Nasrallah heeft de groep 32 jaar geleid.

Het Israëlische leger zei vandaag dat het Nasrallah een dag eerder had gedood bij een luchtaanval op het centrale hoofdkwartier van de groep in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Het Israëlische leger "elimineerde ... Hassan Nasrallah, leider van de terroristische organisatie Hezbollah," schreef de Israëlische legerwoordvoerder Avichay Adraee in een verklaring op X.

Als de Israëlische claim van zijn dood door Hezbollah wordt bevestigd, zal Nasrallah door zijn aanhangers worden herinnerd omdat hij het opnam tegen Israël en de Verenigde Staten trotseerde. Tegenover vijanden is hij het hoofd van een terroristische organisatie en een proxy voor de sjiitische islamitische theocratie van Iran in hun strijd om invloed in het Midden-Oosten.

Zijn regionale invloed is bijna een jaar lang zichtbaar geweest in het conflict dat werd aangewakkerd door de oorlog in Gaza, toen Hezbollah de strijd aanging door vanuit Zuid-Libanon op Israël te schieten ter ondersteuning van zijn Palestijnse bondgenoot Hamas, en Jemenitische en Iraakse groepen volgden dit voorbeeld, opererend onder de paraplu van "De As van het Verzet".

"We staan ​​voor een grote strijd," zei Nasrallah in een toespraak op 1 augustus bij de begrafenis van Hezbollah's hoogste militaire commandant, Fuad Shukr, die werd gedood bij een Israëlische aanval op de door Hezbollah gecontroleerde zuidelijke buitenwijken van Beiroet.

Toch, toen duizenden Hezbollah-leden gewond raakten en tientallen werden gedood, toen hun communicatieapparaten ontploften bij een ogenschijnlijke Israëlische aanval vorige week, begon die strijd zich tegen zijn groep te keren.

Reagerend op de aanvallen op het communicatienetwerk van Hezbollah in een toespraak op 19 september, beloofde Nasrallah Israël te straffen. "Dit is een afrekening die zal komen, de aard ervan, de omvang, hoe en waar? Dit is zeker wat we voor onszelf zullen houden en in de kleinste kring, zelfs binnen onszelf," zei hij.

Sindsdien heeft hij geen toespraak meer gehouden.

Israël heeft intussen zijn aanvallen dramatisch opgevoerd, waarbij verschillende hoge Hezbollah-commandanten zijn gedood in gerichte aanvallen en een enorm bombardement is uitgevoerd op door Hezbollah gecontroleerde gebieden in Libanon, waarbij honderden mensen zijn omgekomen.

Zelfs door zijn vijanden erkend als een bekwame spreker, worden Nasrallah's toespraken door vriend en vijand gevolgd.

Met de zwarte tulband van een sayyed, of een afstammeling van de profeet Mohammed, gebruikt Nasrallah zijn toespraken om de basis van Hezbollah te mobiliseren, maar ook om zorgvuldig gekalibreerde bedreigingen te uiten, waarbij hij vaak met zijn vinger wijst.

Hij werd op 35-jarige leeftijd secretaris-generaal van Hezbollah in 1992 , het publieke gezicht van een ooit duistere groep die in 1982 werd opgericht door de Iraanse Revolutionaire Garde om de Israëlische bezettingstroepen te bestrijden.

Israël doodde zijn voorganger, Sayyed Abbas al-Musawi, in een helikopteraanval. Nasrallah leidde Hezbollah toen zijn guerrillastrijders in 2000 uiteindelijk de Israëlische troepen uit Zuid-Libanon verdreven, waarmee een 18-jarige bezetting ten einde kwam.

'Goddelijke overwinning'

Het conflict met Israël heeft zijn leiderschap grotendeels bepaald. Hij riep in 2006 de 'Goddelijke Overwinning' uit nadat Hezbollah 34 dagen oorlog had gevoerd met Israël, waarmee hij het respect won van veel gewone Arabieren die waren opgegroeid met het zien hoe Israël hun legers versloeg.

Maar hij werd een steeds verdeelder figuur in Libanon en de bredere Arabische wereld toen het operatiegebied van Hezbollah zich uitbreidde naar Syrië en verder, wat een intensiverend conflict weerspiegelde tussen het sjiitische Iran en de door de VS geallieerde soennitische Arabische monarchieën in de Golf.

Terwijl Nasrallah de betrokkenheid van Hezbollah in Syrië - waar het tijdens de burgeroorlog vocht ter ondersteuning van president Bashar al-Assad - afschilderde als een campagne tegen jihadisten, beschuldigden critici de groep ervan deel uit te maken van een regionaal sektarisch conflict.

Thuis zeiden critici van Nasrallah dat Hezbollah's regionale avonturisme een ondraaglijke prijs oplegde aan Libanon, waardoor ooit vriendelijke Golf-Arabieren het land mijden - een factor die bijdroeg aan de financiële ineenstorting van 2019.

In de jaren na de oorlog van 2006 liep Nasrallah op een koord over een nieuw conflict met Israël, waarbij hij Iraanse raketten hamsterde in een zorgvuldig afgemeten strijd van dreiging en tegendreiging.

De oorlog in Gaza, ontstoken door de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober, leidde tot het ergste conflict van Hezbollah met Israël sinds 2006, wat de groep honderden van zijn strijders kostte, waaronder topcommandanten. Na jaren van verwikkelingen elders, legde het conflict opnieuw de nadruk op Hezbollah's historische strijd met Israël.

"We betalen hier de prijs voor ons front van steun aan Gaza, en voor het Palestijnse volk, en onze adoptie van de Palestijnse zaak," zei Nasrallah in zijn toespraak op 1 augustus.
Nasrallah groeide op in het verarmde district Karantina in Beiroet. Zijn familie komt uit Bazouriyeh, een dorp in de Lebanon's overwegend sjiitische zuiden dat nu het politieke hart van Hezbollah vormt.

Hij maakte deel uit van een generatie jonge Libanese sjiieten wiens politieke visie werd gevormd door de Islamitische Revolutie van Iran in 1979.

Voordat hij de groep leidde, bracht hij nachten door met frontlinieguerrillastrijders die tegen het bezettingsleger van Israël vochten. Zijn tienerzoon, Hadi, stierf in de strijd in 1997, een verlies dat hem legitimiteit gaf onder zijn kernsjiitische kiesdistrict in Libanon.

Machtige vijanden

Hij heeft een staat van dienst in het bedreigen van machtige vijanden.

Toen de regionale spanningen escaleerden na het uitbreken van de oorlog in Gaza, gaf Nasrallah een nauwelijks verholen waarschuwing aan Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee, waarin hij hen vertelde: "We hebben ons voorbereid op de vloten waarmee jullie ons bedreigen."

In 2020 beloofde Nasrallah dat Amerikaanse soldaten de regio in doodskisten zouden verlaten nadat de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak.

Hij uitte felle tegenstand tegen Saudi-Arabië vanwege de gewapende interventie in Jemen, waar Riyad, met steun van de VS en andere bondgenoten, probeerde de aan Iran gelieerde Houthi's terug te dringen.

Toen de regionale spanningen in 2019 toenamen na een aanval op Saudische olie-installaties, zei hij dat Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de oorlog in Jemen moesten staken om zichzelf te beschermen. "Wed niet op een oorlog tegen Iran, want ze zullen je vernietigen", zei hij in een bericht gericht aan Riyad.

Onder Nasrallah's bewind is Hezbollah ook in botsing gekomen met tegenstanders in eigen land in Libanon. In 2008 beschuldigde hij de Libanese regering - destijds gesteund door het Westen en Saudi-Arabië - van het verklaren van de oorlog door het verbieden van het interne communicatienetwerk van zijn groep. Nasrallah zwoer "de hand af te hakken" die probeerde het te ontmantelen.

Het leidde tot vier dagen burgeroorlog tussen Hezbollah en soennitische en druzische strijders, en de sjiitische groep nam de helft van de hoofdstad Beiroet over.

Hij ontkende ten stelligste dat Hezbollah betrokken was bij de moord op voormalig premier Rafik al-Hariri in 2005, nadat een door de VN gesteunde rechtbank vier leden van de groep had aangeklaagd. Nasrallah verwierp het oordeel van de rechtbank - die in 2020 uiteindelijk drie van hen bij verstek veroordeelde voor de moord - als een instrument in de handen van Hezbollah's vijanden.

Advertentie

Saturday 28 September
Friday 27 September
Thursday 26 September