starnieuws

Groep Djojo beweert 40.000 mensen te vertegenwoordigen

27 Sep, 00:01

Raul Amatkarijo, voorzitter en Soeparmin Djojobesari, politiek leider van Groep Djojo. Deze beweging ondersteunt de ABOP bij de komende verkiezingen. (Foto: René Gompers)
Groep Djojo zou bestaan uit maar liefst ruim 40.000 personen; een vereniging van ontevreden groepen uit verschillende politieke partijen. De beweging is vernoemd naar Soeparmin Djojobesari, die hoofdbestuurslid was van de NDP en belast was met de onderhandelingen over samenwerking met enkele politieke partijen. Djojobesari benadrukt: "Mijn voorzitter is nog steeds Bouterse. Dan weet u waar ik eigenlijk sta."

Groep Djojo, Nieuw Suriname (NS), de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) en Nieuwe Stijl KTPI  hebben donderdag een samenwerkingsakkoord getekend met de ABOP. De overeenkomst is namens Groep Djojo getekend door voorzitter Raul Amatkarijo. Djojobesari zat ook aan tijdens de ceremonie: "Ik ben er namens de ontevreden NDP ers, als groep Djojo. Hij heeft deze week bedankt als hoofdbestuurslid van de NDP. Hij beweert 11.000 ontevreden NDP'ers te vertegenwoordigen, terwijl zijn beweging 40.000 personen telt uit verschillende politieke partijen.

Nieuw Suriname, PDO en HVB hebben 4 maanden geleden al een samenwerkingsovereenkomst getekend met de NDP. Een reden voor de breuk is dat na 2 maanden wachten de NDP geen interesse heeft getoond in gesprekken, geeft John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname aan. Djojobesari legt verder uit: "De partijen waren belangrijk om 100.000 stemmen te halen op 25 mei 2025. De NDP heeft de vorige verkiezingen maar 63.000 stemmen gekregen. "Ik heb de opdracht gekregen om de partijen binnen te brengen. Om die 'plus' te krijgen. Maar als u als partij mij niet wil accommoderen en deze mensen hebben bedankt, dan ben ik als onderhandelaar niet geschikt en ga ik moeten bedanken. Ik ben toen benaderd door de partijen om de samenwerking aan te gaan, met ABOP."

Groep Djojo bestaat uit achterban van diverse politieke partijen geven Amatkarijo en 'Djojo' aan. Amatkarijo: "Mijn gedeelte is om andere groeperingen te bundelen. We gaan dan na bij welke partij of samenwerkingsverband wij onze doelen kunnen bereiken. Dat hebben we bij dit samenwerkingsverband gevonden. We heten Groep Djojo, ik ben de voorzitter en 'Djojo' is de politiek leider."  

'Djojo' geeft aan dat de beweging uit meer dan 40.000 personen bestaat en dat ze onder andere uit NDP, Pertjajah Luhur en HvB komen. Hij kondigt aan dat zaterdag tijdens de massameeting van de ABOP in het André Kamperveenstadion, getoond gaat worden hoe groot de beweging is. In oktober houdt Groep Djojo een eigen massameeting.

Djojobesari deelt mee dat de brieven waarin hij bedankt en het uittreden van NS en PDO meldt, "tijdig" zijn verstuurd en dat hij er niet voor gekozen heeft om het per deurwaarder te doen "want als je van een partij houdt blijf je van de partij houden."

Het hart van 'Djojo' is nog steeds bij de NDP benadrukt hij: "Mijn voorzitter is nog steeds Bouterse. Dan weet u waar ik eigenlijk sta." Hij licht toe: "De statuten (van de NDP) zeggen dat als je geen contributie betaalt, je geen lid bent maar sympathisant. En dat ben ik nog steeds: sympathisant. Ik heb al bedankt als hoofdbestuurslid. Als je er niet meer voor voelt, moet je geen dingen meer hebben van de mensen. Ik wil geen leiding geven aan iets dat niets meer van me wil. Dus heb ik bedankt."

Advertentie