starnieuws

DNV: Indiër Navankur volgens juiste procedure afgehandeld

27 Sep, 02:55
De vlogger Chaudhary Navankur beschikte bij binnenkomst in Suriname niet over de benodigde documenten zoals een retourticket of bewijs van doorreis. Hij werd onderworpen aan een extra controle conform veiligheidsprotocollen.Tijdens de ondervraging werd hij opstandig tegenover de immigratiemedewerkers, wat de voortgang van de procedure verstoorde. Uiteindelijk kocht hij een retourticket via COPA Airlines en werd hij na controle van dit document toegelaten tot Suriname. 

Dit is vastgesteld na een grondig onderzoek door de afdelingen Nationale Coördinatie Immigratie & Grensbewaking en Nationale Coördinatie Internationale Veiligheid en Samenwerking. De werkwijze van de Immigratiedienst is volledig in lijn met internationale veiligheidsnormen en dat alle passagiers op eerlijke en transparante wijze worden behandeld, meldt het Directoraat Nationale Veiligheidsdienst (DNV).

Op zaterdag 3 augustus 2024 reisde passagier Navankur vanuit Belem naar Suriname met GOL Airlines. Bij aankomst werd hij, op basis van een eerdere melding van het Joint Regional Communications Center (JRCC), geïdentificeerd als een ‘person of interest’ en onderworpen aan een extra controle door de veiligheidsautoriteiten. Het JRCC, onderdeel van de Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS), had de Surinaamse autoriteiten gewaarschuwd over mogelijke verdachte activiteiten van de Chaudhary.

DNV benadrukt dat de extra controle deel uitmaakte van reguliere veiligheidsprocedures die worden uitgevoerd bij passagiers die als risicovol zijn gemarkeerd door internationale veiligheidsdiensten. Er is geen sprake geweest van onrechtmatige behandeling of afpersing. Alle handelingen zijn verricht conform internationale protocollen en in samenwerking met instanties zoals JRCC en IMPACS.

DNV betreurt de onjuiste beweringen van Navankur en onderstreept dat de Immigratiedienst werkt volgens standaarden van transparantie en gelijkheid, ongeacht de nationaliteit van de passagier.

Het ministerie van Defensie had ook aangekondigd dat er een diepgaand onderzoek zou worden gedaan van de vermeende afpersing door de Militaire Politie.

Advertentie