starnieuws

Sewdien overhandigt sleutel compostkamp aan Matta

27 Sep, 22:42

Het compostkamp te Matta is door minister Parmanand Sewdien van LVV overgedragen aan dorpshoofd Wendy Sabajo.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft aan het dorpshoofd van Matta, Wendy Sabajo, de sleutels overhandigd van een compostkamp. Ook heeft hij benodigdheden voor het vervaardigen van compost geschonken aan het dorp. “Compost is één van de antwoorden op de toenemende voedselschaarste in de wereld. Goede compost geeft je het hele jaar door een gezonde bodem en sterke planten. Nu heeft Matta dit antwoord in handen. Maak er gebruik van!”

Het compostkamp heeft een waarde van ruim US$ 20.000. Daarbij zijn inbegrepen benodigdheden voor de productie van compost zoals een shredder, hooivorken, temperatuur- en moisture meter, kruiwagens, zakken voor de compost. De bedoeling is dat onder monitoring van de LVV-ressortleider van Para de bewoners van Matta nu centraal compost zullen maken daarbij een bepaald systeem hanterend om tegen een schappelijke prijs te distribueren.  

De aanmaak van compost maakt deel uit van het LVV-Minor Fruits Project, een onderdeel van het programma van het Agricultural Competitiveness Project van de Inter-American Development Bank (IDB). Dit project omvat diverse onderdelen, één daarvan is de aanmaak van compost ter verbetering van de teelt van minor fruits zoals markoesa, waarbij een goed compostkamp noodzakelijk is. Door te composteren is wat de natuur altijd al gedaan heeft, namelijk de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan door afval zoals groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout middels een natuurlijk proces te verwerken tot plantaardig materiaal. Compost creëert een nieuwe grondstof die als bodembedekker gebruikt kan worden, stelt LVV.


Om dit proces zo efficient mogelijk uit te voeren is kundige training vereist. In 2019 zijn de mensen van het dorp Matta hierin getraind door het ministerie van LVV en mochten dit jaar een refreshment training bijwonen. Deze trainingen maakten ook deel uit van het IDB-project en werden verzorgd door deskundigen van het LVV-directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, gaf Wikash Ghisaidoobe, teamleider van het Minor Fruits Project, aan. Er is nu vanuit dit project meer ruimte gecreëerd voor de aanmaak van organsiche meststoffen zoals beoogd wordt door het ministerie.

Tijdens de overhandigingsceremonie maakten het dorpshoofd en de bewoners van Matta gebruik van het moment om enkele punten onder de aandacht van de minister te brengen. Enkele jaren terug was men te Matta van start gegaan met een markoesa-pilotproject. Het dorp echter kampt momenteel vanwege de aanhoudende droogte met een tekort aan irrigatiewater met als gevolg achteruitgang van de aanplant. Minister Sewdien gaf aan de uitdaging in het vinden van een oplossing in deze kwestie aan te gaan. Zijn gedachte ging onder andere uit naar het creëren van spaarwater voor de komende droge perioden.  Dorpshoofd Sabajo kijkt uit naar een verdere samenwerking met LVV ter bevordering van de landbouw.

Advertentie