starnieuws

Column: Progressie

26 Sep, 00:59
De eerste editie van de Suriname Major League is voor Surinaamse begrippen, in stijl afgesloten. Voor verschillende actoren werd het een seizoen als geen ander, omdat ze in het zonnetje werden gezet en niet alleen mooie woorden mochten aanhoren, maar ook huiswaarts mochten keren met een financiële injectie die de moeite waard genoemd mag worden. Natuurlijk zijn we er nog lang niet, maar het is wel ontzettend belangrijk dat de eerste stap in de goede richting gezet is. Spelers en trainers brengen offers om resultaten neer te zetten voor de club en om het publiek te amuseren, dus wanneer de resultaten aan het eind van de rit op een waardige manier gewaardeerd worden, is dat zeker een stimulans om te blijven presteren. We letten niet eens op de hoogte van de uitgekeerde bedragen, want de SML staat nog in de kinderschoenen en heeft ongetwijfeld te kampen gehad met kinderziektes. Dat de organisatie desondanks in staat geweest is om het geheel op deze manier af te sluiten, geeft wel hoop voor de toekomst.

Hoewel de SML in dit stadium nog ondersteund wordt door de FIFA en dus nog niet op eigen benen staat, is de inborst van het Comité met de toekenning van deze prijzen, wel duidelijk geworden. Een organisatie die in de economisch moeilijke tijd waarin ons land verkeert, in staat is om zulke geldprijzen te geven, maakt daarmee duidelijk dat het midden in de samenleving staat en bereid is om koste wat het kost, de beleving naar een hoger niveau te tillen. Kijkend naar andere professionele leagues die zelfvoorzienend zijn, dan zien we dat die veel hogere prijzen uitreiken, dus de SML heeft in dat opzicht nog een lange weg te gaan. Echter is na de eerste editie wel de bereidheid getoond om geleidelijk aan te groeien naar dat niveau. De toegekende geldprijzen zullen verenigingen en individuele spelers en trainers ertoe aanzetten om waarde toe te voegen aan hun inspanningen. Hierdoor zal de kwaliteit van het te leveren spel toenemen en daarmee ook de amusementswaarde van het product.

Het Comité zal daarnaast serieus moeten nagaan hoe het product aantrekkelijk te maken voor bedrijven, zodat die bereid zijn zich te committeren aan de League, waardoor verdere professionalisering kan worden bewerkstelligd. Ook de clubs moeten beseffen dat het niveau omhoog moet om sponsoren aan te kunnen trekken die bereid zijn om hun naam minimaal een seizoen aan de club te verbinden. Verder zal het Comité aan het begin van het seizoen alle betrokkenen moeten informeren over de regionale mogelijkheden voor de club na het behalen van het kampioenschap. Hoewel de individuele clubs in eerste instantie de verantwoordelijkheid hebben om hiervoor zorg te dragen, zijn er verenigingen die beter ingewijd zijn dan anderen, dus zou het goed zijn om een informatiesessie hieromtrent te houden. Indien alle actoren beseffen wat er in de regio te halen valt, zou dat hen kunnen stimuleren om hun inzet te vergroten.

Dat de Commissie progressief ingesteld is valt toe te juichen, want het kan ertoe leiden dat de overige actoren geprikkeld worden om ook hun beste beentje voort te zetten, zodat het niveau van de League geleidelijk aan omhoog gaat. Kijkend naar de slogan van de SML: ‘United towards the next major goal’, dan kan voetbalminnend Suriname op termijn uitkijken naar een Professionele League die niet alleen aantrekkelijk zal zijn voor lokale voetballers, maar ook voor spelers uit de regio. Het voorgaande zal bereikt kunnen worden indien één of meerdere clubs met de regelmaat van de klok regionaal meedoen om de prijzen.

Mireille Hoepel

Advertentie

Friday 27 September
Thursday 26 September
Wednesday 25 September