starnieuws

NDP: VHP weer schuldig aan leugens

26 Sep, 20:14
(Ingezonden)

In een ingezonden stuk op Starnieuws heeft de VHP beschuldigingen geuit richting de Nationale Democratische Partij (NDP), met de bewering dat de NDP-top haar eigen kader misleidt. De NDP benadrukt echter dat zij haar achterban juist heeft geïnformeerd over de ernstige situatie waarin de VHP het land heeft gebracht, wat geleid heeft tot toenemende armoede en economische malaise. De cijfers van Bureau Staatsschuld, de Centrale Bank van Suriname, de oplopende inflatie, en de stijgende wisselkoersen bevestigen dit.

Het is voor iedereen duidelijk dat Suriname onder het bewind van de huidige regering een neerwaartse economische spiraal heeft doorgemaakt. De staatsschuld was in juni 2020 afgerond SRD 26 miljard. Per juni 2024 is de staatsschuld gestegen naar SRD 105 miljard. De wisselkoers was per eind juni 2020 SRD 7.52 voor USD 1.  Per 26 september 2024 is dat SRD 30,80  voor USD 1, EN STIJGENDE.De douanekoers is al 34+, maw het gaat door stijgen.

In 2021 bereikte de inflatie een piek van boven de 60%. Prijzen van basisbehoeften blijven stijgen, vooral in de voedsel-, water- en elektriciteitssector. Dit heeft geleid tot een verdere afname van de koopkracht van de burger.In 2023 behoorde Suriname nog met een jaareinde inflatie van 32,6% tot de top 15 landen in de wereld met de hoogste inflatie. Foute beleidskeuzes, het inschakelen van het IMF, gebrek aan bestuurlijke eenheid, corruptie, het ‘friends & family’-beleid en het wanbeleid, hebben geleid tot grote schade aan de economie en de samenleving.

Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) leeft momenteel meer dan 47% van de bevolking onder de armoedegrens, een forse stijging ten opzichte van de 28% vijf jaar geleden. Het Multidimensional Poverty onderzoek van de IDB en WB bevestigt de verslechtering van het armoedevraagstuk in het land.  Dit raakt vooral de districten buiten Paramaribo, waar werkloosheid en beperkte toegang tot basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs een groot probleem vormen.

De NDP benadrukt dat de VHP-regering sinds haar aantreden in 2020 onvoldoende maatregelen heeft genomen om het leven voor het volk te verbeteren. Integendeel, het huidige beleid, inclusief de samenwerking met het IMF, heeft het leven voor het volk verergerd. Suriname zit momenteel in de top 10 landen met de meeste verkrachtingen (45 per 100.000 inwoners). Suriname zit in de top 5 landen met de hoogste zelfmoord gevallen. Suriname lijdt momenteel enorm aan imago schade door de grote hoeveelheden drugs die via het land worden doorgevoerd en in het buitenland worden onderschept.

Door mensensmokkel en mensenhandel die niet regionaal maar internationaal zijn opgevallen en gerapporteerd. Door de enorme internationale en nationale corruptieschandalen, o.a. (HPSG), waarin onze ministers ook zijn genoemd. Ook spreekt de schending en beperking van het recht van vrije meningsuiting en persvrijheid voor zich en trekt deze negatieve ontwikkeling enorm veel internationale aandacht.  Waarom praat de VHP niet over de verregaande wijze waarop burgers en zelfs de vrije media die de waarheid brengen, massaal worden gerapporteerd op social media om zo hun mond te snoeren?

Het doodschieten van twee inheemsen bij een protest en het verschaffen van verkeerde informatie aan OAS heeft de internationale mensenrechtenorganisatie ook haar wenkbrauwen doen fronzen over de belevenis van basale mensenrechten in het land. De feiten zijn teveel om opgesomd te worden. 

De bewering van de VHP dat de NDP haar achterban misleidt, is dan ook onjuist. Het is de VHP die zich bedient van misleiding en leugens. De cijfers spreken voor zich: de economische situatie verslechtert onder het huidige beleid. In plaats van het verspreiden van leugens en beschuldigingen, zou de VHP moeten werken aan een beleid dat de structurele problemen oplost. Dit vereist bestuurlijke deskundigheid, transparantie, en een langetermijnvisie.

De NDP blijft pleiten voor eerlijk en transparant beleid dat de belangen van de Surinaamse burgers centraal stelt. Alleen zo kan Suriname uit de crisis komen en een stabiele, welvarende toekomst tegemoet gaan. De VHP is duidelijk niet in staat om met de huidige hoge inkomsten uit goud en olie effectief beleid te voeren.

Nationale Democratische Partij 
One Nation, One Destiny

Advertentie