starnieuws

Staatshoofd in VN: Hervorming mondiaal systeem nodig

26 Sep, 01:47

President Chan Santokhi spreekt de Verenigde Naties op de tweede dag van de Algemene Vergadering toe. Hij vroeg ook om solidariteit met Haïti en Cuba.
President Chan Santokhi pleit voor inclusiviteit en hervorming van het mondiale systeem. Hij benadrukte op het wereldforum woensdag in zijn toespraak tot de 79e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de urgentie van klimaatactie en de noodzaak van hervormingen binnen internationale financiële instellingen om de doelen van duurzame ontwikkeling te bereiken. Hij vroeg de wereld ook om solidariteit voor Haïti en Cuba.

Het staatshoofd schetste de uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd, waaronder politieke crises, toenemende ongelijkheid en milieuproblemen. Het staatshoofd gaf aan dat het huidige mondiale stelsel kwetsbaar is en behoefte heeft aan hervorming.“We zien echter dat de wereld momenteel wordt gekenmerkt door een complexe politieke en veiligheidscrisis, die ons mondiale multilaterale kader van collectieve solidariteit, internationaal recht en respect voor humanitair recht verzwakt.”

Er zijn hervormingen nodig binnen het internationale financiële stelsel, waarbij hij de Multidimensional Vulnerability Index benadrukte als een belangrijke maatstaf om de kwetsbaarheden van kleine eilandstaten en kustlanden beter in kaart te brengen. Santokhi pleit ervoor om deze index op te nemen in de werkzaamheden van internationale instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. “De huidige financiële structuren houden geen rekening met de realiteit van landen zoals Suriname”, stelde Santokhi. Hij wees daarbij ook op de belemmeringen die worden veroorzaakt door internationale banken die zich terugtrekken uit ontwikkelingslanden, een fenomeen bekend als ‘de-risking’. Volgens hem belemmert dit de ontwikkeling en moet het dringend worden aangepakt.

Klimaatverandering was een ander indringend thema in de toespraak van Santokhi. Hij waarschuwde dat de huidige klimaatmaatregelen niet voldoende zijn en dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen nog steeds stijgt. “Zullen wij tijdens COP 29 in Azerbeidzjan loze beloften en toezeggingen herhalen, of zullen we beslissende stappen nemen om deze planeet te redden? De president accentueerde de bijzondere positie van Suriname als een van de weinige koolstofnegatieve landen ter wereld. Hij stelde dat het land, ondanks zijn bewuste keuze om ontbossing te beperken, onvoldoende compensatie ontvangt voor de economische opofferingen die het maakt om het milieu te beschermen.

Solidariteit met Haïti en Cuba
“Het is  belangrijk om geen landen of gemeenschappen uit te sluiten van internationale steun en samenwerking.” De president riep op tot meer internationale solidariteit met Haïti en tot de opheffing van het economische embargo tegen Cuba. Hij is voorstander van een grotere betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij de aanhoudende humanitaire- en veiligheidscrisis in Haïti.

De president prees de inspanningen van de Caricom om een routekaart voor vrije en eerlijke verkiezingen in Haïti te ontwikkelen. “Haïti mag niet alleen worden gelaten. ‘Haïti-moeheid’ is geen optie.” Daarnaast herhaalde het staatshoofd zijn oproep om het decennialange economische embargo tegen Cuba op te heffen. Hij noemde dit een noodzakelijke stap om de inclusieve benadering van de Verenigde Naties te weerspiegelen. Volgens hem zou de opheffing van het embargo een belangrijk signaal zijn dat de internationale gemeenschap bereid is om elk land te betrekken bij economische en politieke samenwerking, meldt de Communicatiedienst Suriname.

“Het is tijd voor inclusiviteit, niet voor isolatie”, stelde de president, waarbij hij de nadruk legde op de fundamentele principes van de Verenigde Naties. Hij merkte op dat de wereld niet alleen naar zichzelf moet kijken, maar zich ook moet  inzetten voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle naties, ongeacht hun politieke of economische situatie.
President Santokhi benadrukte dat de Verenigde Naties trouw moet blijven aan haar idealen van vrede, welvaart en menselijke waardigheid. “Samen moeten we ervoor zorgen dat geen enkele natie, geen enkele gemeenschap, geen enkel individu wordt uitgesloten van de belofte voor vrede, welvaart en waardigheid. “Laten we trouw blijven aan de geest van één voor allen, allen voor één.”

Advertentie