starnieuws

DOE: Ontwikkeling met olie-inkomsten, een luchtkasteel!

29 Sep, 06:45
Met de Final Investment Decision (FID) van Apache & Total voor de deur, staan we als land op het punt dat opnieuw door een multinational een grote grondstoffen exploitatie industrie wordt ontwikkeld met miljarden aan US-dollar inkomsten. Terwijl de multinational zich goed voorbereidt, struikelen de president met zijn partij entourage en de partij van de afgewezen regering  over elkaar om de successen van de olie-industrie te claimen. Hun focus is evenwel niet om de samenleving gereed te maken. Succes heeft natuurlijk vele vaders, maar mislukking is vaderloos en is de moeder onbekend.

Menigmaal is er gesproken over de risico’s en gevaren van een olie en gas economie en de daarbij benodigde “local content”, maar tot nog toe is bitter weinig gedaan. Verre van voorbereid, met een verziekt politiek systeem en instituten qua beheer, controle, transparantie en sanctionering en politieke afhankelijkheid. Corruptie is norm en ondeskundige familie en vrienden op cruciale bestuurlijke posities zijn standaard. Politici met hun entourage bereiden zich evenwel goed voor om zich in het landsbestuur te nestelen om voldoende granen mee te kunnen pikken van de olie-inkomsten.

“Local content” ontwikkeling en spin-offs worden luchtkastelen als we zo doorgaan. De gevaren van een “resource curse” loeren en het schijnt ons niet te interesseren of we zijn onbewust daarvan. De meeste politici zijn partij politiek georiënteerd en hebben het algemeen belang van de Surinamer niet als prioriteit. Als wij dus met de verwachte oliedollars een sociaal rechtvaardige samenleving en duurzame ontwikkeling willen realiseren voor alle Surinamers, dan moeten wij het huidige politiek systeem omgooien!

De  Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen van 2025 is de kans tot het omgooien. De regeringsleiders die we zullen kiezen bij deze verkiezingen zullen verantwoordelijk zijn om de gas- en olie ontwikkelingen en het land te leiden voor de komende 30 jaren;  de besteding van miljarden aan inkomsten en herverdeling van deze en uiteindelijk duurzame welvaart en welzijn voor elke inwoner. Hetgeen dus meer dan vijftig jaren de gewezen en huidige politiek niet is gelukt, ondanks de  miljarden aan ontwikkelingshulp en  staatsinkomsten uit bauxiet, goud en onshore-olie, zal dus nu wel lukken? Nee, het gaat hen nooit meer  lukken! 

Deze verkiezingen bieden kansen en geven hoop op een Beter Suriname. Het is nu of nooit! Kiezen voor de nieuwe richting met nieuwe leiders of de oude en corrupte leiders blijven volgen. Dit is de tijd om alle Surinamers met een hart voor Suriname te binden, dwars door alle etnische scheidslijnen, geloofsovertuiging, politieke voorkeur of sekse, voor die ene droom.

ONS SURINAME!  Suriname is in 2050: Een natie, Sociaal – economisch duurzaam, sociaal rechtvaardig met een intelligente bevolking en - leiders! Ons Suriname: schoner, veiliger, duurzamer, waar Vaderlandsliefde overheerst, met intelligente  burgers, kundige en eerlijke leiders met visie, waar gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid heerst en corruptie gemeenschappelijk vijand no 1 is. Waar geen enkele leider boven de wet staat. Ons Suriname waar er sprake is van welvaart en welzijn voor elke Surinamer. Waar hard werken wordt beloond en niet jou status als politieke- of regeringsleider, familie of partijgenoot van deze leider. 

Een land waar jonge mensen hun droombaan kunnen vinden en niet levenslang bij hun ouders hoeven te wonen of naar het buitenland hoeven te trekken. Dit, omdat goed wordt nagedacht over ondernemerschap, beloning, werkgelegenheid en de woningbouw met Surinaamse producten en grondstoffen. Waar minimaal 20% van de overheidsbegroting wordt besteed aan onderwijs en voldoende middelen worden gereserveerd voor kwalitatieve gezondheidszorg voor een ieder. Waar niet alle land wordt weggegeven aan buitenlandse  bedrijven en we stoppen met de natuur ondoordacht te vernietigen en de mensen in hun woongebieden te vergiftigen met giftige stoffen.

Het zijn wij die in staat zullen zijn om Ons Suriname te creëren. Dit, wanneer we ook beseffen dat de Inheemse en tribale gemeenschappen onderdeel kunnen vormen van het ontwikkelingsproces door wettelijke erkenning van hun rechten op de grond en dat absolute decentralisatie broodnodig is voor een evenwichtige ontwikkeling van gebieden. Dat lokale ondernemerschap gefaciliteerd dient te worden en de visserijsector, pluimveesector en lokale productie niet overgelaten mogen worden aan de grillen van buitenlanders en de importhandel. Dat we uit agrarische industrie, toerisme, bosbijproducten zoals  bijenteelt en medicinale kruiden het duizendvoudige kunnen verdienen. 
 
Heb de oude en corrupte politiek door, ze komen met nieuwe strategieën. Hun ultieme doel, corruptie middels verkrijgen van regeermacht. Kijk ze pakken onze kinderen, onze jongeren weer met mooie beloftes, top-campagnes en top toneelspelers middels geld uit corruptie en criminaliteit.

Surinamer DOE wat! “DOE BUN GI SRANAN! Ondersteun progressieve partijen zoals DOE financieel, materieel en met kennis, zodat er nieuw leiderschap komt. Niet bemoeien met de politiek is een drogreden! Of ervaren we het nadeel van slecht beleid niet?

DOE Suriname
Het bestuur

Advertentie