starnieuws

Drie dagen rouw in Libanon om vermoorde Hezbollah-leider Nasrallah

29 Sep, 12:44

Mensen protesteren na de aankondiging van de dood van de Libanese Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah, in Bagdad, Irak. (Foto: Reuters)
Libanon heeft drie dagen van rouw aangekondigd voor Hassan Nasrallah nadat een Israëlische luchtaanval in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet de Hezbollah-leider doodde. In een verklaring op zaterdag zei het kantoor van interim-premier Najib Mikati van Libanon dat de officiële rouwperiode maandag begint, met vlaggen die halfstok hangen op openbare gebouwen.

Ook overheidsgebouwen zullen op de dag van Nasrallahs begrafenis gesloten zijn, zo voegde de verklaring toe. Hezbollah heeft de datum voor de begrafenis nog niet bekendgemaakt.

Mikati zei ook dat zijn land werd bedreigd na de moord op Nasrallah, terwijl hij de luchtaanvallen van vrijdag veroordeelde waarbij ook Libanese burgers omkwamen in de wijk Dahiyeh in Beiroet.

In een verklaring op televisie riep Mikati het Libanese volk op om "verenigd te staan ​​in het aangezicht van agressie", aangezien het land nog steeds op de rand van een humanitaire en economische crisis staat.

Hij sprak op een spoedvergadering van het kabinet die hij bijeenriep na terugkeer van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Mikati noemde Nasrallah niet in zijn toespraak, maar zijn kantoor publiceerde later het besluit om drie dagen van nationale rouw te houden.

Nasrallah, die Hezbollah meer dan drie decennia leidde, is verreweg het machtigste doelwit dat door Israël is gedood in weken van intensieve gevechten met Hezbollah.

Volgens de VN zijn meer dan 50.000 mensen gevlucht uit Libanon naar Syrië, aangezien de Israëlische aanvallen op Libanon sinds maandag minstens 700 mensen het leven hebben gekost.

'Beiroet opnieuw aangevallen'

De Israëlische troepen bleven Beiroet op zaterdag bombarderen en beloofden Hezbollah-commandanten te blijven aanvallen. Verschillende woonwijken werden aangevallen, voornamelijk in de dichtbevolkte zuidelijke buitenwijken.

Israëlische militaire functionarissen zeiden dat ze nog eens twee Hezbollah-commandanten hebben gedood in wat zij "precisie"-aanvallen noemden.

Het persbureau Reuters, dat een Libanese veiligheidsbron citeerde, zei dat een Israëlische aanval een industriegebied trof op 500 meter van de luchthaven van Beiroet, de enige internationale passagiersfaciliteit van Libanon. De bron zei dat het getroffen gebied vol autoreparatiewerkplaatsen stond.

Maar het hoofd van de Libanese nationale luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines, Mohammad al-Hout, zei dat de luchthaven normaal functioneerde. "De luchthaven van Beiroet is niet het doelwit, er zijn geen wapens", vertelde al-Hout aan Reuters.

Hezbollah en Israël vallen elkaar aan in een conflict dat parallel loopt aan de verwoestende oorlog van Israël tegen Gaza die in oktober vorig jaar begon. Minstens 41.586 Palestijnen zijn gedood en 96.210 zijn gewond geraakt bij de aanvallen van Israël op de belegerde enclave.

De Israëlische autoriteiten zeggen dat minstens 1.139 mensen zijn gedood en meer dan 200 mensen gevangen zijn genomen na een door Hamas geleide aanval op Israël op 7 oktober vorig jaar.

Israël zegt dat het Hezbollah heeft aangevallen met als doel om tienduizenden inwoners die waren geëvacueerd uit Noord-Israël terug te laten keren naar huis.

In Libanon zijn meer dan 200.000 mensen ontheemd geraakt, ongeveer de helft van hen sinds maandag, nadat Israël zijn aanvallen op het land heeft geïntensiveerd.

Advertentie

Sunday 29 September
Saturday 28 September
Friday 27 September