starnieuws

Militaire moorden die aan Israël worden toegeschreven

29 Sep, 08:49

Een portret van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, te midden van verwoesting in een van de gebieden die het doelwit zijn van Israëlische luchtaanvallen in Libanon. (Foto: AFP)
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is vrijdag gedood bij een enorm bombardement door Israël op het centrale hoofdkwartier van de groep in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Nasrallah, die de groep 32 jaar heeft geleid, is de laatste naam die wordt toegevoegd aan een groeiende lijst van politieke leiders en commandanten uit het Midden-Oosten die de afgelopen maanden door Israël zijn opgespoord en gedood, te midden van een scherpe escalatie van geweld in de regio sinds 7 oktober.

Hier is een lijst van enkele operaties tegen leiders en commandanten van Hezbollah en Hamas, die door Israël worden opgeëist of waarvan Israël de schuld krijgt.

Hezbollah

Hassan Nasrallah – Een Israëlische militaire woordvoerder kondigde aan dat de leider van Hezbollah vrijdag was "geëlimineerd" bij aanvallen op de Libanese hoofdstad. Hezbollah heeft zijn moord bevestigd. In 2006 ging het gerucht dat Nasrallah ook was gedood tijdens de laatste oorlog van Israël met Hezbollah, maar hij kwam later ongedeerd weer tevoorschijn.

Ibrahim Qubaisi – Bij een luchtaanval op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet op 24 september werd Qubaisi, een commandant en leidende figuur in de raketdivisie van Hezbollah, gedood, aldus twee veiligheidsbronnen.

Ibrahim Aqil
– Hezbollah’s operationeel commandant, die diende in het hoogste militaire orgaan van de groep, werd gedood door een Israëlische aanval in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet op 20 september. Aqil, die ook de aliassen Tahsin en Abdelqader gebruikte, was lid van Hezbollah’s hoogste militaire orgaan, de Jihad Council. De Verenigde Staten beschuldigde hem ervan een rol te hebben gespeeld in twee dodelijke bomaanslagen in Libanon waarbij honderden mensen omkwamen.

Ahmed Wahbi – Hij werd geïdentificeerd als een topcommandant die toezicht hield op de militaire operaties van de Radwan-speciale troepen in de Gaza-oorlog tot begin 2024. Hij werd gedood bij een Israëlische aanval op verschillende topcommandanten, waaronder Ibrahim Aqil, in de buitenwijken van Beiroet op 20 september.

Fuad Shukr
– Een Israëlische aanval op de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad van Libanon op 30 juli doodde Hezbollah's hoogste commandant Fuad Shukr, door het Israëlische leger geïdentificeerd als de rechterhand van Nasrallah. Shukr was een van Hezbollah's leidende militaire figuren sinds het werd opgericht door de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran meer dan 40 jaar geleden. De VS legde Shukr in 2015 sancties op en beschuldigde hem ervan een centrale rol te spelen bij de bomaanslag op de Amerikaanse marinekazerne in Beiroet in 1983, waarbij 241 militairen omkwamen.

Muhammed Nasser – De senior leider van Hezbollah werd gedood bij een Israëlische luchtaanval op 3 juli in Tyrus, Libanon. Israël eiste de verantwoordelijkheid op en zei dat hij leiding gaf aan een eenheid die verantwoordelijk was voor het schieten vanuit het zuidwesten van Libanon op Israël. Nasser, ook bekend als Hajj Abu Nimah, was naar verluidt ook verantwoordelijk voor een deel van de operaties van Hezbollah aan de grens met Israël.

Taleb Abdallah
– De senior commandant van Hezbollah werd gedood op 12 juni bij een aanval die werd opgeëist door Israël, dat zei dat het een commando- en controlecentrum in Zuid-Libanon had geraakt. Veiligheidsbronnen in Libanon zeiden dat hij de commandant van Hezbollah was voor de centrale regio van de zuidelijke grensstrook en dezelfde rang had als Nasser. Zijn moord zette de groep ertoe aan een zware spervuur ​​van raketten over de grens naar Israël af te vuren.

Hamas
Mohammed Deif – Het Israëlische leger zei dat Deif werd gedood nadat straaljagers op 13 juli in het gebied van Khan Younis in Gaza werd aangevallen na een inlichtingenbeoordeling. De ongrijpbare Deif had zeven Israëlische moordpogingen overleefd. Deif, een van de oprichters van Hamas' militaire vleugel, de Qassam Brigades, zou een van de meesterbreinen zijn geweest van de aanval op 7 oktober op Zuid-Israël aan de vooravond van de oorlog in Gaza.

Ismail Haniyeh
– Haniyeh werd in de vroege ochtend van 31 juli in Iran vermoord, volgens Hamas. Hij werd naar verluidt gedood door een raket die hem rechtstreeks raakte in een staatspension waar hij verbleef in Teheran. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist.

Saleh al-Arouri – Een Israëlische drone-aanval op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, Dahiyeh op 2 januari 2024 doodde de  plaatsvervangend Hamas-leider Saleh al-Arouri. Arouri was ook de oprichter van Hamas' militaire vleugel, de Qassam Brigades.

Iraanse functionarissen

Mohammad Reza Zahedi, een hoge commandant in de elite Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde en zijn plaatsvervanger Mohammad Hadi Hajriahimi werden gedood bij een Israëlische luchtaanval in april die het Iraanse consulaat in Damascus verwoestte.

Advertentie