starnieuws

Minstens 22 doden gemeld terwijl storm John over Mexico trekt

30 Sep, 06:48

Het Mexicaanse Lazaro Cardenas in de deelstaat Michoacan is overstroomd door de zware regenval van storm John. (Foto: Reuters)
Inwoners in het zuidwesten van Mexico zijn zaterdag geëvacueerd uit huizen die overstroomd waren door de restanten van orkaan John die een week lang de Pacifische kustlijn teisterde, met dodelijke overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg, waarbij 22 mensen omkwamen.

In Guerrero, de zwaarst getroffen staat en een van de armste van Mexico, kwamen 18 mensen om het leven, volgens lokale media, velen door modderstromen die huizen verwoestten. In het zuiden meldden lokale media drie doden in Oaxaca. Een jongetje stierf in een rivier in het noorden van de staat Michoacan.

John werd maandag snel sterker en groeide uit tot een grote orkaan voordat hij Guerrero teisterde. Het loste op en vormde zich vervolgens weer op zee en scheerde de rest van de week langs de kustlijn naar het noorden, met stortregens en overstromingen tot gevolg.

John begon op vrijdag op te lossen en wordt niet langer als een actieve storm beschouwd.

De gouverneur van de deelstaat Guerrero, Evelyn Salgado, deelde op X beelden van hulpverleners in de grote badplaats Acapulco die reddingsoperaties uitvoerden per boot, jetski en helikopter, en bewoners die door wegen waadden die tot aan hun middel onder water stonden.

Salgado zei dat de toegang tot de luchthaven zaterdagmorgen was hersteld.

Inwoners met kleine kinderen die op rubberboten en surfplanken uit overstroomde buurten waren geëvacueerd, vroegen de autoriteiten om steun toen de stad, die nog steeds herstellende was van een verwoestende storm in 2023, in minder dan een jaar tijd met een tweede ramp werd geconfronteerd.

Vorig jaar oktober trof orkaan Otis Acapulco als een storm van categorie 5 die snel in kracht toenam voor de kust, waarbij meer dan 50 mensen omkwamen en miljarden dollars aan schade werd aangericht. Maar de regenval van John was bijna drie keer zo groot als de regenval van Otis.

"Er is veel water gevallen", vertelde inwoner Jazmin Barrera aan UnoTV. "We hebben de zon sinds maandag niet meer gezien. Ik denk dat het deze keer verwoestender is geweest."

De autoriteiten in Acapulco zeiden dat het overstromingswater begon te zakken. "Er zijn schuilplaatsen en keukens opgezet en er worden voedselvoorraden uitgedeeld," zei president Andres Manuel Lopez Obrador op X. "Gelukkig trekt het water zich nu terug en de hulp aan de slachtoffers zal doorgaan."

Meteorologen zeggen dat warmere temperaturen van de oceaan meer brandstof geven aan orkanen, waardoor ze sneller sterker worden en kustgemeenschappen minder tijd hebben om zich voor te bereiden op hun klap.

Advertentie