starnieuws

Bonden Openbare Werken roeren zich

06 May, 01:53
Bij het ministerie van Openbare Werken (OW) roeren de bonden zich. Twee bonden onder leiding van Donovan Grep zijn solidair met de acties aangekondigd door C-47. Deze vakcentrale heeft voor vandaag weer opgeroepen om thuis te blijven. De Werknemers Organisatie Openbare Werken (WOOW) onder leiding van Michael Sallons vraagt de werknemers om 10.00 uur de werkplek te verlaten "om op een buitengewone locatie in vergadering te gaan".

De Algemene Werknemersorganisatie van het ministerie van Openbare Werken (AWOW) en de Bond Personeel Openbaar Groen en Afvalbeheer (BPOGA), hebben gereageerd op de circulaire die minister Riad Nurmohamed heeft doen uitgaan.  Hij heeft kenbaar gemaakt dat het niet om een arbeidsconflict gaat en heeft in het vooruitzicht gesteld dat het principe van 'no work no pay' toegepast zal worden. Hij heeft de werkers opgeroepen om zich normaal aan te melden aan het werk.

De AWOW en BPOGA stellen dat ze genoodzaakt zijn de acties voort te zetten, totdat er een duurzame oplossing wordt gevonden voor de verhoogde tarieven van energievoorziening. Deze situatie treft volgens de bonden de gehele samenleving. "Het indirecte arbeidsconflict waarbij de overheid een significante rol speelt als aandeelhouder van EBS, stelt haar in staat invloed uit te oefenen op de tarieven. Het voorgestelde principe van 'no work, no pay' zal naar onze mening geen vruchtbare uitkomst bieden en zal waarschijnlijk niet worden ondersteund door de regering. Dergelijke maatregelen hebben in het verleden niet tot positieve resultaten geleid en zullen de huidige situatie slechts verslechteren", stellen de twee bonden die oproepen om ook vandaag thuis te blijven.

De WOOW heeft andere punten waarom de werknemers worden opgeroepen om de werkplek vroegtijdig te verlaten. Aan de minister is in een brief meegedeeld dat met de oproep aan hem een sterk signaal wordt gegeven om de veiligheid van de werknemers op de eerste plaats te zetten. Volgens Sallons zijn er ook andere zaken die de verhouding tussen de vakbond en de minister verder doen verslechteren. De brandpreventie op het hoofdkantoor wordt niet ter hand genomen, ondanks een rapport van de brandweer. Diverse afspraken die gemaakt zijn, zouden volgens de vakbondsleider niet worden nageleefd, waaronder de verbetering van de werkomstandigheden.

Advertentie

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May