starnieuws

Mathoera: Defensie ondersteunt de politie dagelijks

06 May, 09:41

Minister Krishna Mathoera van Defensie
De minister van Defensie, Krishna Mathoera, stelt dat het veiligheidsplan van de regering in werking is. Defensie ondersteunt het Korps Politie Suriname (KPS) met de interne veiligheid. Er is een nauwe samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie. Alle detacheringsposten van het Nationaal Leger in de districten, staan de lokale agenten bij zegt minister Mathoera in gesprek met Starnieuws. Verder worden er dagelijks manschappen gedirigeerd naar het KPS om wegcontroles uit te voeren. Ook rollend materieel zoals tonners en personenauto's zijn ter beschikking gesteld van het KPS.

“Elke dag worden er zeven auto’s ingezet vanuit Defensie, waarbij een politieagent, een lid van de Militaire Politie en een militair bezig zijn met de surveillance,” legt Mathoera uit. Volgens haar worden er momenteel ook operaties uitgevoerd in het zuiden van Suriname, binnenkort vinden die ook plaats in het oosten.

Om dit plan uitmuntend uit te voeren zijn er financiële middelen nodig. Die zijn nu schaars. De minister van Justitie en Politie heeft vaker aan de bel getrokken. Volgens Mathoera is het ontberen van de financiële middelen een spelbreker.
Haar begroting is een derde deel van de begroting van Justitie en Politie. Echter, vindt ze dat veiligheid heel belangrijk is. Binnen de begroting moet er prioriteit worden gesteld ten gunste van de veiligheid. “Er moeten operaties komen, mensen  moeten zich veilig voelen. Het zijn de belastinggelden van de samenleving". 

In tegenstelling tot wat de minister aangeeft over de gebrekkige financiële middelen, zegt president Chan Santokhi dat er genoeg geld is. Santokhi geeft aan dat er middelen zijn vrijgemaakt door de minister van Financiën en Planning. Ook de procureur-generaal heeft geld ter beschikking gesteld. Er is ook een speciaal fonds in het leven geroepen voor de beveiliging, dat wordt gespekt door de goudbedrijven. 

De president heeft een gesprek gehad met alle betrokkenen over het veiligheidsvraagstuk. Hij beaamt dat er meer investeringen gedaan moeten worden voor uitrusting, materiaal en communicatieapparatuur. De regeringsleider benadrukt dat China bereid is om het Huawei-cameraproject tegen het eind van dit jaar volledig af te ronden. Dit zal met zich meebrengen dat de pakkans van de criminelen sneller en groter wordt.

Mathoera deelt mee dat de communicatie met de samenleving zal worden opgevoerd. De boodschap is dat criminaliteit niet loont en ook niet leidt tot een succesvol leven. Vroeg of laat zal de crimineel in de gevangenis belanden. Kortom, criminaliteit is geen oplossing voor de problemen. Als oplossing geeft ze aan dat mensen investeren in zichzelf en
hard moeten werken. “Zorg er voor dat je onafhankelijk en een waardige burger bent voor deze samenleving. Een die bijdraagt aan de ontwikkeling van het land. Zo verdient het individu meer respect,” stelt Mathoera.

Advertentie

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May