starnieuws

President roept op tot wapenstilstand bij dodenherdenking

04 May, 20:45

Er zijn kransen gelegd bij het Monument van de Gevallenen van de Tweede Wereldoorlog.
President Chan Santokhi heeft tijdens de 78e herdenkingsceremonie voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog een oproep gedaan tot wapenstilstand in oorlogs- en geweldgebieden over de gehele wereld. Dit gebeurde bij het Monument van de Gevallenen van de Tweede Wereldoorlog aan de  Waterkant naast het Assembleegebouw. Volgens de president heeft de Eerste Wereldoorlog voor enorme ellende gezorgd in de wereld, maar de Tweede was veel erger. 

Het staatshoofd gaf aan dat er veel strijd is geleverd voor vrede en veiligheid. Hij stond er stil bij dat veel weerloze en onschuldige burgers om het leven zijn gekomen door de oorlog. Santokhi verwerpt elke vorm van oorlog en roept op tot wapenstilstand om vrede en harmonie te waarborgen. Momenteel vindt er oorlog plaats tussen Rusland en Oekraïne. De situatie in Gaza en de spanningen die verder dreigen op te lopen in het Midden-Oosten moeten gestopt worden. De president verwees ook naar de agressieve uitspanningen  in Haïti en de bitterheid tussen Venezuela en Guyana

Ruim 500 Surinamers hebben gevochten onder de Nederlandse vlag. Wilfred van Gom, toen als 18-jarige commando/infanterist en August Hermelijn, die na zijn studie in Amerika als kanonnier deelnamen aan de oorlog in Korea, zijn de enige die nog in leven zijn.  Santokhi bracht hulde aan de bereidwilligheid, moed en durf die deze mannen en alle gesneuvelde militairen hebben opgebracht om te strijden voor vrede.

Defensieminister Krishna Mathoera merkte op dat de idealen waarvoor er toen is gestreden en gevochten nog elke dag onder druk staan. Zij vindt het belangrijk om te realiseren wat de prijs van de oorlog is die betaald moet worden. Dit fenomeen mag zich niet meer voordoen in de wereld. Echter, blijft dit een uitdaging om de wereldvrede en harmonie te waarborgen. De bewindsvrouw stond ook stil bij de rol van de Surinaamse manschappen. Zij roept het militaire apparaat op om met dezelfde moed en karakter, die de ruim 500 Surinamers hebben getoond, aan de dag te leggen om Suriname te beschermen.

De Nederlandse ambassadeur Walther Oostelbos had het over het recht om vrij  te kunnen leven en om je mening te kunnen uiten. Volgens de diplomaat heeft de oorlog en de rol van enkele individuen de wereld geleerd dat democratie een belangrijk gegeven is. Daarom pleit hij ervoor dat de democratie te allen tijden beschermd dient te blijven en dat mensenrechten nageleefd worden. Hiervoor hebben de gevallenen gestreden en hun leven gegeven. Volgens de ambassadeur zijn de leiders en beleidsmakers dit verschuldigd aan de gevallenen.

De Eerste Wereldoorlog was van 1914 tot 1918 en 22 jaar later vond de Tweede Wereldoorlog plaats in 1939-1945.  De 99-jarige Van Gom vertegenwoordiger van de Federatie, Oud-strijders en Militairen zei jammer te vinden dat veel Surinamers niet terug zijn gekeerd naar hun geboorteland, maar zijn gesneuveld tijdens de oorlog. De oud-strijder stond ook stil bij de onschuldige en weerloze burgers die het leven hebben gelaten door honger en ellende van de oorlog. Volgens hem moet die groep ook herdacht worden. Oorlog heeft nooit voordelen met zich meegebracht. Het is meer chaos, ellende, verdriet en pijn. De oproep van de president om te geraken tot wapenstilstand is een manier om de ellende een halt toe te roepen.

Advertentie

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May