starnieuws

Nieuwe vakcentrale UvAV wil de grootste worden

04 May, 05:07

De proclamatie van de Unie van Assertieve Vakbonden in het EBS bondsgebouw. Links voorzitter Jerrel Mac Intosh. De nieuwe vakcentrale legt de lat hoog. (Foto: René Gompers)
De Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV) is vrijdag geproclameerd. Het bestuur onder leiding van Jerrel Mac Intosh (vakbondsleider Telesur) wil de grootste vakcentrale van het land worden. Ook is duidelijk gemaakt dat deze vakcentrale geen politiek zal bedrijven. Bestuursleden die een politieke functie aannemen, zullen bedankt worden. De UvAV stelt dat alle werknemers strategisch zijn en gaat zich inzetten voor alle werkers, ongeacht de sector. Ze wil ook opkomen voor mensen die in de supermarkten werken en de pompbediendes bij service stations.

De proclamatie vond plaats in het bondsgebouw van de EBS. Daar is ook het samenwerkingsverband getekend van de 4 bonden die de vakcentrale hebben opgericht; de werknemersorganisaties bij Telesur, Ogem (EBS), het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de SWM. De vertegenwoordiger van de SWM was niet aanwezig. Het UvAV bestuur bestaat verder uit Tannis Renfrum (ondervoorzitter), Lloyd Pool (secretaris-generaal), Marciano Hellings (penningmeester), Antione Defares (2e penningmeester), Astra Zebeda (secretaris), Calvin April (secretaris) en Norman Banai (secretaris).

"We gaan ervoor zorgen dat deze vakbeweging heel sterk wordt," geeft Mac Intosh aan. "We hebben nagedacht over nieuwe manieren om uitdagingen aan te pakken en de vakcentrale aan te passen aan de snel veranderende wereld. Vandaag markeren we niet alleen het begin van een nieuwe organisatie, maar ook het begin van een nieuw tijdperk voor de arbeidsbeweging."

Mac Intosh: "Laten we één ding duidelijk stellen. Deze vakcentrale is geen vakcentrale voor alleen strategische bonden. Alle bonden en alle werknemers zijn strategisch voor ons. Als werknemers dat goed onthouden en begrijpen, zullen ze de kracht van de vakbond ervaren. Werknemers zien dat wel maar de werknemers zelf onderschatten hun kracht. Deze nieuwe vakcentrale zal alle wrokomans en wroko uma's bewust maken van die kracht die er zit bij de vakbond."

De UvAV gaat zich ten eerste inzetten voor het terugdraaien van de verhoogde stroomtarieven en het verbeteren van de situatie in de gezondheidszorg. De UvAV ondersteunt de acties van vakcentrale C-47 waarbij de leden van de lidbonden en de met haar samenwerkende bonden, tot nader order thuis blijven. Een paar keren is benadrukt dat de UvAV er naar streeft om de grootste vakcentrale in het land te worden. Door haar werk zullen andere bonden overtuigd raken om naar de nieuwe vakcentrale over te stappen, wordt er aangegeven.

Advertentie