starnieuws

Ramdin ingenomen met score op index persvrijheid

04 May, 07:09

Minister Albert Ramdin is er ingenomen mee dat Suriname goed heeft gescoord op de wereldranglijst van persvrijheid. (Foto: René Gompers)


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, is blij met de mijlpaal die is bereikt door Suriname op de Index voor Persvrijheid. Suriname is van de 48e plek maar liefst 20 punten omhooggeschoten naar de 28e plaats. De bewindsman feliciteert de pers en de samenleving. Hij heeft wel nog 1 probleem met de Reporters Without Borders, de organisatie die de ranglijst samenstelt; de verkeerde kaart van Suriname is gebruikt.

Ramdin heeft op een persconferentie vrijdag uitgelegd over het Association of Caribbean States evenement (ACS) dat van 6 tot 9 mei wordt gehouden. Hij is eerst ingegaan op de wereldranglijst van de persvrijheid die elk jaar wordt geproduceerd door de Reporters Without Borders. De organisatie houdt de stand van zaken over persvrijheid bij in 180 landen.

"Ondanks de issues die we gehad hebben in de afgelopen periode, maar ook de positieve benadering die de regering Santokhi heeft gehad voor openheid, transparantie en continu delen van informatie… Ik stel gewoon vast dat wij gelukkig - het is nog niet helemaal goed - redelijk goed scoren op die internationale index. We zijn verhuisd van 48 naar de 28e plaats. Dat is 20 punten positief. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik zeg niet dat het alleen aan de regering heeft gelegen, maar aan de hele samenleving." De bewindsman benadrukt: "We zijn er nog niet maar we zijn wel nadrukkelijk verbeterd in onze benadering van media en persvrijheid."

Ramdin haalt een uitgeprint plaatje van de Reporters Without Borders website  tevoorschijn. "Helaas hebben de media en wij ook nog veel werk om aan te geven hoe onze kaart er niet uitziet. Ze hebben deze verkeerd afgebeeld. Aan u de taak om de organisatie te wijzen dat dit niet de kaart is. Wij letten er op, gaan er wel een punt van maken en kenbaar maken aan de organisatie dat wij een andere kaart hanteren. Maar het is een positieve boodschap dat wij 20 punten omhoog zijn gegaan op de ladder van persvrijheid. Dat is een goede zaak."

Advertentie