starnieuws

Studie: Klimaatverandering zorgt voor extreme weersomstandigheden

26 Apr, 06:51

Een storm in de VAE heeft bijna twee jaar aan regen gedumpt, waardoor huizen, wegen, winkelcentra en kantoren onder water kwamen te staan. (Foto: Reuters)
Uit een nieuwe studie is gebleken dat klimaatverandering, veroorzaakt door de uitstoot van fossiele brandstoffen, de waarschijnlijke reden is voor de extreme weersomstandigheden.

De opwarming van de aarde, veroorzaakt door de uitstoot van fossiele brandstoffen, heeft 'hoogstwaarschijnlijk' de intense regenval verergerd die de Verenigde Arabische Emiraten en Oman vorige week teisterde, met doden en wijdverbreide overstromingen tot gevolg. Dat concludeert een groep deskundigen.

De World Weather Attribution (WWA), een internationale groep wetenschappers die extreme weersomstandigheden onderzoekt, zei dat klimaatverandering veroorzaakt door de uitstoot van fossiele brandstoffen de waarschijnlijke reden is, maar niet "met zekerheid" kan worden vastgesteld.

Uit het onderzoek van 21 internationale onderzoekers blijkt dat de extreme regenval in de El Niño-jaren in de getroffen regio 10 tot 40 procent zwaarder is geworden.

"Opwarming, veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, is de meest waarschijnlijke verklaring voor de toenemende regenval", aldus WWA in de donderdag gepubliceerde studie.

"Er zijn geen andere bekende verklaringen" voor de sterke stijging van de neerslag, voegde de groep eraan toe.

Eenentwintig mensen stierven in Oman en vier in de Verenigde Arabische Emiraten, die werden geteisterd door de zwaarste regenval sinds de registratie voor de woestijngolfstaat 75 jaar geleden begon.

De olieproducerende staten hebben te maken gehad met extreme hitte als gevolg van de opwarming van de aarde. Maar de overstromingen van vorige week brachten het extra risico van uitzonderlijke weersomstandigheden aan het licht, naarmate de planeet warmer wordt.

"De overstromingen in de VAE en Oman hebben aangetoond dat zelfs droge gebieden sterk kunnen worden getroffen door neerslaggebeurtenissen, een dreiging die toeneemt naarmate de opwarming van de aarde toeneemt als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen", zegt Sonia Seneviratne, WWA-lid en professor aan de ETH-universiteit in Zürich.


Extreme regenval

Het WWA-onderzoek analyseerde historische weergegevens en klimaatmodellen om veranderingen in regenpatronen in het gebied te bepalen, inclusief in de jaren getroffen door El Niño, een klimaatpatroon dat de ongebruikelijke opwarming van oppervlaktewater in de oostelijke tropische Stille Oceaan beschrijft.

Het ontdekte dat extreme regenval aanzienlijk minder intens was in de jaren vóór 1,2 graden Celsius opwarming boven pre-industriële niveaus.

"Extreme regenval is in de VAE en Oman minstens 10 procent zwaarder geworden", zegt Mariam Zachariah, WWA-lid en onderzoeker aan het Londense Imperial College.

"Deze bevinding … komt overeen met de basisfysica dat een warmere atmosfeer meer vocht kan vasthouden."

Volgens het officiële Oman News Agency landde de storm voor het eerst in Oman op 14 april, waarbij minstens 21 mensen omkwamen bij plotselinge overstromingen en andere incidenten.

Het trof de VAE op 16 april en dumpte bijna twee jaar aan regen die huizen, wegen, winkelcentra en kantoren onder water zette en vier mensen het leven kostte.

Dubai kampte dagenlang met ernstige verstoringen, waarbij hoofdwegen geblokkeerd waren door overstromingen, stroomstoringen en sommige bewoners vastzaten in hun huizen. Dubai Airport, de drukste ter wereld wat betreft internationale reizigers, annuleerde 2.155 vluchten, leidde 115 vluchten om en keerde pas dinsdag weer op volle capaciteit terug.

"De situatie was ongekend in ernst, maar we zijn een land dat van elke ervaring leert", zei de heerser van Dubai en premier van de VAE, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, woensdag, terwijl hij een pakket ter waarde van 544 miljoen dollar aankondigde om huizen te repareren.

Friederike Otto, een klimatoloog en lid van de WWA, zei dat de wereld er op de COP28 in Dubai mee instemde om "af te stappen" van fossiele brandstoffen, maar bijna een half jaar later openen landen nog steeds nieuwe olie- en gasvelden.

"Als de wereld fossiele brandstoffen blijft verbranden, zal de regenval in veel delen van de wereld steeds heviger worden, wat zal resulteren in dodelijkere en vernietigendere overstromingen", zei Otto.

Advertentie

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May