starnieuws

Waterkant wordt opnieuw ingericht; crafters verhuisd

04 May, 13:08

Waterkant wordt opnieuw ingericht. De fysieke werkzaamheden beginnen medio juni. De voorbereidingen zijn reeds gaande.
De Waterkant is opgenomen in de lijst van gebieden in de binnenstad die worden erkend als Werelderfgoed. Als onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) zullen op korte termijn infrastructurele werkzaamheden worden gestart om de Waterkant te verfraaien en te behouden als historisch erfgoed. Als eerste stap zijn de crafters al verplaatst naar de parkeerplaats tegenover het Waaggebouw, in afwachting van de algehele herinrichting van de Waterkant. Districtscommissaris Ricardo Bhola, marktmeester Marian Sabajo en directeur Cultuur Dweight Warsodikromo, hebben vrijdag het naambord voor de Craftmarket onthuld.

“De mensen zijn op een behoorlijke manier gecompenseerd en met een ‘stevige handdruk’ naar deze locatie verplaatst”, zei Bhola. Hij is verheugd dat de herinrichting van de Waterkant eindelijk van start gaat. “Door verwaarlozing en verloedering wordt de Waterkant vermeden, maar nu worden eindelijk de werkzaamheden aangevangen om het te verfraaien.” De bestaande ambachtsmarkt is verplaatst naar de nieuwe locatie tegenover het waaggebouw. Deze nieuwe ambachtsmarkt is voorzien van alle benodigde faciliteiten zoals elektriciteit en water. “Er is voor van alles gezorgd -zelfs bewaking- maar het onderhoud is voor de crafters zelf”, geeft PURP- projectmanager Natascha Deul aan. De stands zijn gebouwd van hout, steen, staal, beton en kunststof.

Dc Ricardo Bhola spreekt de crafters toe.

De fysieke werkzaamheden voor dit PURP-project starten medio juni 2024, maar de voorbereidingen zijn al begonnen. De totale projectduur is 15 maanden, met de onthulling van het bord gepland vóór mei 2025, meldt de Communicatiedienst Suriname. Het projectgebied omvat de Waterkant, het gedeelte tussen het DNA-gebouw en het Waaggebouw. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de aannemingsmaatschappij Baitali NV onder supervisie van ILACO Suriname NV.


Het gebied tussen de straat en de rivier aan de Waterkant wordt volledig aangepakt. De huidige banken worden verwijderd, de bestaande EBS-masten worden in lijn gebracht en de verlichting wordt vervangen. Ook zullen de bestaande restaurants volledig worden gerenoveerd. Bhola sprak de crafters, voornamelijk bestaande uit vrouwen, bemoedigend toe. “Ons focuspunt is de Waterkant en na bijna 3 jaar is het eindelijk zover.

Advertentie

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May