starnieuws

Eskak: DNA aan zet, BIZA gereed organisatie verkiezingen

25 Apr, 16:57

BIZA-directeur Nasier Eskak
Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA) is er klaar voor om van start te gaan met de officiële voorbereidingen van de verkiezingen van 25 mei 2025. Echter moet er gewacht worden op De Nationale Assemblee. Diverse zaken in de nieuwe kiesregeling moeten nog worden gewijzigd. De verkiezingen zijn precies 13 maanden verwijderd. De verkiezingsdatum wordt door president Chan Santokhi officieel bekendgemaakt tijdens het uitspreken van de jaarrede en indiening van de begroting uiterlijk 1 oktober dit jaar.

De discussie die nu wordt gevoerd is in hoeverre het ministerie de goede naam van Suriname hoog zal houden als het gaat om het organiseren van betrouwbare algemene, vrije en geheime verkiezingen. Nasier Eskak, directeur van BIZA zegt in gesprek met Starnieuws dat hij de bezorgdheid van de samenleving begrijpt. Hij verzekert dat de verkiezingen goed georganiseerd zullen worden; het ministerie is al bezig met de initiële voorbereidingen.

Het traject van het maken van de E-ID kaarten is opgezet in de verre districten, een voorbeeld van het stembiljet staat al gereed, kiezerslijsten worden opgeschoond, ICT systemen staan gereed en het voorlichtingsteam is al bezig met voorbereidingen om de kiezers in te lichten over het stemgedrag. Volgens Eskak zijn alle pijlen gericht op DNA. “Voor nu verkeren wij nog niet in een tijdsdruk, maar hoe langer het parlement wacht met aanname van de Kiesregeling, hoe kritischer het voor ons zal worden".

De laatst gehouden verkiezingen waren uitdagend voor de organisatie, vanwege de Covid pandemie. Zo werden enkele stemlocaties nog later dan 19.00u opengehouden. Stembiljetten moesten vaker opnieuw geteld worden, soms zonder sympathisanten van politieke partijen. Naar zeggen van Eskak zullen deze zaken niet meer plaatsvinden, omdat de tijden zijn veranderd, er is geen sprake meer van het 2 meter afstand houden. De kiezers zullen hun vinger in een inktpotje kunnen stoppen en bij de telling zullen de sympathisanten van de diverse politieke partijen de gelegenheid krijgen om alles vast te kunnen leggen.

De evaluatie van de verkiezingen van 2020 heeft het ministerie veel geleerd. De diverse betrokkenen zoals de politieke partijen en het Centraal Hoofdstembureau hebben hun verbeterpunten gedeeld met BIZA. Eskak zegt dat alle verbeterpunten zijn meegenomen en verwerkt. Echter is hij wel van mening dat de politieke partijen ook een verantwoordelijkheid hebben om hun achterban in te lichten over hoe hun stem uit te brengen, zodat er minder ongeldige stembiljetten zijn.

Het concept stembiljet zal enorm zijn: 1 bij 1.5 meter. Het logo van de partij komt erop te staan. Alle 51 namen en foto’s van de deelnemende partijen zullen op het biljet komen te staan. Tijdens de vorige verkiezingen ging het fout met onder andere het logo van een politieke partij. Volgens de BIZA-directeur zal deze situatie zich niet herhalen, vandaar dat de ICT-systemen in beeld zijn gebracht. Hij stelt het electoraat gerust en geeft aan dat het ministerie er alles aan zal doen om de naam van Suriname hoog te houden. 

Advertentie

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May