starnieuws

Wereld Alzheimer Dag: Bewustzijn eerste stap

21 Sep, 16:50
Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de hersenziekte dementie.  Onder andere door ADI (Alzheimer's Disease International); een wereldwijde federatie van nationale Alzheimer- en dementie-organisaties. De Alzheimerstichting Suriname is aangesloten bij ADI en wil samen met ADI de awareness bevorderen over dementie, de zorg verbeteren en de mensen die leven met dementie en hun verzorgers en families, ondersteunen.

Ook het World Alzheimer Report 2024 van ADI wordt vandaag openbaar gemaakt met als ondertitel ‘Global changes in attitudes to dementia’. Suriname heeft hieraan ook een vooralsnog kleine bijdrage geleverd door het invullen van in totaal 99 enquêtes. Het streven van de Alzheimerstichting is dan ook dat volgend jaar minimaal het dubbele aantal mensen deze enquête zal invullen. Wij rekenen op uw medewerking!

Een van de conclusies uit het rapport is dat bewustzijn/awareness de eerste, essentiële stap is. Hierbij is de uitdaging de juiste toon te vinden zonder mensen bang te maken. Hoe complexe wetenschappelijke en medische ontdekkingen over risicoreductie, diagnose en behandeling zodanig bekend te maken dat het gemakkelijk te begrijpen is voor het brede publiek, zorgverleners en beleidsmakers? Hoe zorgen we ervoor dat ook in Suriname mensen met de hersenziekte dementie en hun verzorgers toegang hebben tot de best mogelijke behandeling, zorg en ondersteuning? Dat is de uitdaging waar wij overal ter wereld voor het komende jaar voor staan. 

De Alzheimerstichting heeft vorig jaar juli al een voorzet gedaan door het Concept Nationaal Dementieplan te schrijven en aan te bieden aan de minister van Volksgezondheid.

Het World Alzheimer Report 2024 sluit af met het volgende:
Now is the time to act. Addressing dementia stigma and awareness is within reach for compassionate and caring individuals wherever they may be across the globe.”

Stichting Alzheimer Suriname
Website: alzheimersuriname.org


Advertentie

Saturday 21 September
Friday 20 September
Thursday 19 September