starnieuws

President: Ik heb VES niet genoemd; waar verhaal vertellen

09 May, 12:43

President Chan Santokhi gaat in op de vooruitgang die geboekt is in de afgelopen periode. (Foto: René Gompers)
President Chan Santokhi stoort zich eraan dat "de mensen die het wel beter kunnen weten" voorbij gaan aan de positieve ontwikkelingen en het beleid maar blijven afkraken. Hij roept op: "Je hoeft niet van ons te houden, je hoeft niet van deze regering te houden. Maar vertel het ware verhaal. En het ware verhaal kan verteld worden omdat die cijfers daar beschikbaar zijn die aangeven wat onze startpositie was en waar we nu zijn." De president is niet van plan zijn verontschuldiging aan te bieden aan de Vereniging van Economisten in Suriname. "Ik heb geen namen genoemd. Dat ze zich aangesproken voelen is niet mijn probleem", zei het staatshoofd op een regeringspersconferentie woensdagavond.

Santokhi en het leeuwendeel van de regering zijn ingegaan op de besluiten die zijn genomen tijdens de regeringsvergadering en actuele zaken. De president, tevens VHP voorzitter, heeft tijdens een partijvergadering in Commewijne uitgehaald naar "gezaghebbende economische organisatie vereniging" en stelde dat zij "geen verstand hebben van economie." Santokhi zegt dat hij de naam van de VES niet heeft genoemd. Hij heeft graag dat de "gezaghebbende personen in het land, gezaghebbende organisaties, mensen die daarin zijn afgestudeerd die het wel beter kunnen weten" de situatie goed moeten uitleggen aan de gewone burger in plaats van verwarring stichten. Er zijn genoeg cijfers beschikbaar waarmee het "ware verhaal"  onderbouwd kan worden, stelt hij.

Het staatshoofd somt enkele mijlpalen op: Van een negatieve internationale reserve naar US$ 1.2 miljard reserve in 3 jaar tijd, de positie van 2-3 weken importdekking gebracht naar 6 maanden importdekking in 3 jaar tijd, een stijgende kasreserve, terugdringen van inflatie van 60 procent naar 14 procent eind dit jaar, het begrotingstekort terug gebracht van 18% naar internationale normen van 3%, economische groei van -16% naar + 3 % geprojecteerd door het IMF.

"Mijn God, dan zie je toch dat er wat gebeurt!," roept Santokhi. "En als je het niet kan verklaren wat er gebeurt ga dan niet zeggen dat het onstabiel of niet correct is. Als de koers stijgt is het niet goed, als het daalt is het niet goed. Je brengt die samenleving in de war." Hij haalt aan dat de burger nu weer gewoon valuta bij de bank (tot US$ 10.000 per maand) kan kopen wat tot voor kort met heel veel moeite mogelijk was om US$ 50 van je eigen rekening te kunnen krijgen.

"Is er dan niets gebeurd?" vraagt Santokhi zich af. "Er is zoveel veranderd in de economie, er is zoveel aan stabiliteit ontwikkeld." Hij erkent dat het herstelprogramma heel zwaar is en incasseert de kritiek. "We gaan teruggeven aan de samenleving want ze heeft offers gebracht," kondigt hij weer eens aan. "We gaan teruggeven aan de samenleving voor het geduld, de samenleving die soms in verwarring was."

Santokhi benadrukt dat het nu beter gaat maar dat door IMF er nog heel veel restricties zijn opgelegd; de Staat mag niet lenen, er mag geen Staatsgarantie worden gegeven, ook Staatsolie mag niet lenen en garantie geven, de Centrale Bank mag niet monetair financieren, mag niet interveniëren in de economie en koersontwikkeling.

"En dan nog, met al deze beperkingen, deliveren wij," zegt Santokhi. De regering wordt door internationale financiële instituten geprezen voor de resultaten.  "En onze mensen…kraken je af," merkt hij op. "Zijn we niet blij dat de economie beter wordt, dat de koers daalt? Of wilden ze dat het naar 50 moest gaan. Dat was mijn boodschap. Ie naf' lob mi, I naf' lob' Chan. Maar laten we eerlijk kijken naar die positieve dingen." Hij deelt mee dat hij met de vakbonden nagaat hoe de koopkracht te versterken.

Advertentie

Monday 20 May
Sunday 19 May
Saturday 18 May