starnieuws

Ori kondigt kort geding aan; overleg over stroomtarieven

09 May, 00:00

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op de regeringspersconferentie woensdagavond. Hij stapt naar de rechter. (Foto's: René Gompers)
De regering zal stappen ondernemen tegen de onderwijsbonden die nog in actie zijn. De lidbonden aangesloten bij de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) hebben aangekondigd dat de leerkrachten de scholen tot 14 mei om 11 uur zullen verlaten. Zij protesteren tegen de verhoogde stroomtarieven. Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei gisteravond op een regeringspersconferentie dat het hier niet om een conflict gaat tussen werkgever en werknemer. Deze situatie zal niet worden geaccepteerd. Ook de COL hanteert het actieparool: van 7-11 uur aan het werk.

President Chan Santokhi deelde mee dat de regering in gesprek is met diverse vakbonden. Ook de FOLS is aanwezig bij deze gesprekken. Afgesproken is dinsdagavond met de vakbeweging, dat de technici met elkaar om de tafel zullen zitten. De technici van de vakbeweging (Robert Ameerali en Edmund Neus) hebben een week de tijd om met EBS, de Energie Autoriteit Suriname en Staatsolie, om de tafel te zitten over de tarieven. Volgens de deskundigen van de vakbeweging zijn er fouten bij de berekening en bij de uitgangspunten en projecties.

President Chan Santokhi zegt dat de technici een week de tijd hebben. 

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, de president en minister Stanley Raghoebarsing hebben aangegeven dat de subsidie afgebouwd moet worden. Raghoebarsing merkte op dat elke maand SRD 440 miljoen gaat naar energiesubsidie. Abiamofo ziet geen ruimte voor verlaging van de energietarieven. Van de zijde van de regering is benadrukt dat de tarieven na maandenlange gesprekken, berekeningen en rapporten, tot stand zijn gekomen. De technici zullen moeten aantonen waar er eventueel fouten zijn gemaakt. Dan is de regering bereid deze te corrigeren.

De ministers Stanley Raghoebarsing en David Abiamofo.

Er is veel misinformatie volgens Abiamofo. Zo voerde hij aan dat de regering nimmer heeft gezegd dat de SRD 400 subsidie die nu wordt gegeven op de stroomtarieven tot een verbruik van 900 KwH, in juni wordt stopgezet. Hij deelde mee dat de regering dat besluit niet heeft genomen. De bewindsman merkte op dat wie niet meer wil betalen, ook niet meer stroom moet gebruiken. Boven 1.500 KwH moet de marktconforme prijs worden betaald.

Steeds meer bonden die in actie waren, hebben intussen het werk hervat. Bij Openbare Werken is de rust teruggekeerd, nadat minister Riad Nurmohamed naar de rechter was gestapt. Nu wordt deze lijn ook gevolgd door zijn collega Ori. De Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname heeft vanaf maandag het werk hervat. Ori deelde mee dat ook inspecteurs onder aanvoering van COL, in actie zijn. Ook hiertegen zal paal en perk worden gesteld. Het Syndicaat voor Onderwijsgevenden verlaat eveneens om 11 uur de scholen. Voor ouders is de situatie ook niet duidelijk. De bewindsman voerde aan dat nu reeds duidelijk is dat dit jaar slechte onderwijsresultaten zullen worden behaald. Dat blijkt uit de toetsen. Door de stakingen in het onderwijs, wordt de achterstand alleen maar groter.

Advertentie

Monday 20 May
Sunday 19 May
Saturday 18 May