starnieuws

Brazilië: Dodental overstromingen loopt op tot 100

09 May, 06:50

Reddingswerkers dragen een vrouw tijdens overstromingen in Humaita, in Porto Alegre, Brazilië. (Foto: Reuters)
Het dodental als gevolg van de enorme overstromingen in het zuiden van Brazilië heeft de 100 bereikt, zei de plaatselijke civiele beschermingsorganisatie, terwijl de hulpdiensten bleven zoeken naar tientallen vermiste mensen. Bijna 400 gemeenten zijn getroffen, nadat dagen van zware regenval de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul onder water zetten.

Door het overstromingswater raakten honderden mensen gewond en werden woensdag 160.000 anderen uit hun huizen verdreven, terwijl volgens de civiele beschermingsautoriteit van de deelstaat, nog steeds 128 mensen vermist werden.

Het Braziliaanse nationale centrum voor natuurrampen zei dat het zuidelijke deel van de staat gedurende de dag een "groot risico" liep op meer overstromingen.

Er werd verwacht dat de regenval weer zou hervatten, en hoewel niet werd verwacht dat deze qua volume niet significant zou zijn, is het waterpeil op veel plaatsen al hoog en is de bodem verzadigd.

Veel bewoners hebben geen toegang tot drinkwater of elektriciteit – of zelfs tot de middelen om hulp in te roepen bij telefoon- en internetdiensten die op veel plaatsen ontbreken.

Gouverneur van de deelstaat Eduardo Leite waarschuwde eerder deze week dat de menselijke tol waarschijnlijk nog zou stijgen naarmate "de noodsituatie zich blijft ontwikkelen" in de hoofdstad van de deelstaat Porto Alegre en andere gebieden.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft beloofd dat er "geen gebrek aan middelen" zal zijn om aan de behoeften van de bewoners te voldoen.

"We begrijpen de moeilijke financiële situatie waarmee Rio Grande do Sul wordt geconfronteerd”, zei hij tijdens een evenement in Brasilia, eraan toevoegend dat hij ervoor wilde zorgen dat de staat "alles zou krijgen waar hij recht op heeft".

"We weten nog steeds niet de exacte omvang van de overstromingen, dat zal ons pas duidelijk worden als de waterstanden weer normaal zijn", zei Lula.

Ongeveer 15.000 soldaten, brandweerlieden, politie en vrijwilligers waren in de hele staat aan het werk om de gevangenen te redden en hulp te vervoeren.

Verwacht werd dat de Braziliaanse marine woensdag ook haar NAM Atlantico-schip – het grootste van Latijns-Amerika – naar Rio Grande do Sul zou sturen met twee mobiele waterzuiveringsstations.

In Gasometro, een deel van Porto Alegre dat populair is bij toeristen, bleef het water woensdag stijgen, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkte.

"Je kunt alleen te voet of per boot oversteken. Er is geen andere manier", vertelde de 30-jarige Luan Pas aan persbureau AFP naast een straat die veranderd is in een stilstaande, stinkende rivier.

Een andere inwoner van Porto Alegre, Adriana Freitas, zei dat ze "alles verloren had".

"Het is triest als we de stad, ons huis, midden in het water zien", vertelde Freitas aan Reuters. "Het lijkt alsof het voorbij is, dat de wereld is vergaan."

Advertentie

Monday 20 May
Sunday 19 May
Saturday 18 May