starnieuws

WHO waarschuwt voor vervalste ingrediënten hoestsiroop

15 Apr, 21:31

Het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is te zien nabij het hoofdkantoor in Genève, Zwitserland. (Foto: Reuters)
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag, vandaag, een waarschuwing afgegeven waarin medicijnfabrikanten worden gewaarschuwd voor vijf vervuilde batches propyleenglycol, een ingrediënt dat wordt gebruikt in medicinale siropen, die ten onrechte lijken te zijn geëtiketteerd als vervaardigd door Dow Chemical filialen in Azië en Europa.

De Drug Regulatory Authority of Pakistan (DRAP) heeft tussen januari en maart drie waarschuwingen afgegeven wegens hoge niveaus van ethyleenglycol (EG), een industrieel oplosmiddel waarvan bekend is dat het giftig is, die zijn aangetroffen in vaten die zogenaamd zijn gemaakt door dochterondernemingen van Dow Chemical in Thailand, Duitsland en Singapore.

DRAP stuurde verdachte vaten propyleenglycol, een zoet smakende alcohol die wordt gebruikt in vrij verkrijgbare medicijnen zoals hoestsiropen, om te testen. Volgens de WHO bleken de monsters een EG-besmetting van 0,76-100% te hebben. Internationale productienormen zeggen dat alleen sporenhoeveelheden van EG, minder dan 0,1%, als veilig kunnen worden beschouwd.

Verontreinigde hoestsiropen gemaakt in India en Indonesië zijn sinds eind 2022 in verband gebracht met de dood van meer dan 300 kinderen wereldwijd. De medicijnen bleken hoge niveaus van EG en diethyleenglycol te bevatten, wat leidde tot acuut nierletsel en de dood.

In het Indonesische geval ontdekten de autoriteiten dat één leverancier valse Dow Thailand-labels had aangebracht op vaten met EG die hij aan een distributeur had verkocht voor farmaceutisch gebruik.

Verschillende van de partijen die door DRAP in beslag zijn genomen, kregen het etiket dat ze in 2023 waren vervaardigd, aldus de WHO, maanden nadat het agentschap een wereldwijd alarm had uitgegeven waarin de medicijnfabrikanten werden opgeroepen de kwaliteit van hun leveranciers te verifiëren.

De WHO zei dat Dow heeft bevestigd dat de materialen die in de waarschuwing van maandag zijn geïdentificeerd en door DRAP zijn gevonden, niet zijn vervaardigd en/of geleverd door het bedrijf.

De propyleenglycolmaterialen die in deze waarschuwing worden geïdentificeerd, worden geacht opzettelijk en frauduleus verkeerd te zijn geëtiketteerd", zei de WHO, waarbij ze opmerkte dat batches mogelijk naar andere landen zijn gedistribueerd en nog steeds in opslag zijn.

Het WHO-alarm komt dezelfde week dat toezichthouders in Tanzania en Rwanda zich bij Nigeria, Kenia en Zuid-Afrika hebben aangesloten om partijen Johnson & Johnson kinderhoestsiroop terug te roepen, nadat Nigeria zei dat het hoge niveaus van diethyleenglycol had gevonden, een industrieel oplosmiddel waarvan bekend is dat het giftig is.

De teruggeroepen partij Benylin Pediatric-siroop werd in mei 2021 door J&J in Zuid-Afrika gemaakt, hoewel Kenvue, nu eigenaar is van het merk na een spin-off van J&J vorig jaar.

Advertentie

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April