starnieuws

'Hypotheekrente oorlog' tussen commerciële banken

28 Apr, 07:11

Zeven banken doen mee aan de Bouw-, Woon- en Huishoudbeurs. De 10% hypotheekrente die de Surinaamse Postspaarbank aanbiedt, is de laagste. (Foto's: René Gompers)
Op de Bouw-, Woon- en Huishoudbeurs in het Flamboyant Park is er bijna sprake van een 'hypotheekrente oorlog' tussen de 7 commerciële banken. Zij bieden elk naast de het project van de overheid (maximaal SRD 1.6 miljoen lenen tegen een rente van 7 procent per jaar) hun eigen hypotheekproducten aan. Die rente op de hypotheken die tijdens de 'battle' worden aangeboden variëren -zolang de beurs gaande is- tussen de 10 procent en 14 procent. Normaal liggen die hoger dan 16 procent. Er zijn meer mogelijkheden op de beurs om onroerend goed te bezitten, ook in Guyana, Curaçao of Dubai. Een huis ter plekke bestellen of kopen is ook mogelijk.

Aan de 11e editie doen er 74 bedrijven in 108 stands mee. De meeste zijn ondergebracht in de grote hal dat een eindje lopen is van de hoofdingang. Maar vanaf het betreden van het terrein worden bezoekers aangetrokken door een opvallend gebouwtje; een luxe prefab woning van steen. De uitgestalde twee slaapkamerwoning is ook te koop -weliswaar zonder inboedel- voor rond de 40.000 Amerikaanse dollar of euro. Het is in 2 weken op te zetten wordt er aangegeven. Op het grote podium in de hal staat er nog een prefab huis. Dit is in Surinaams hout opgetrokken.  Dit model is ook in enkele weken op te zetten voor de nieuwe eigenaar. Aan het begin van de derde gang is er een kleiner prefab huis opgezet. Net als de grotere tegenhangers heeft deze woning ook veel bekijk.

De gemiddelde prijzen van deze aangeboden huizen - de bedrijven hebben uiteraard nog meer en duurdere modellen beschikbaar- vallen met de dalende valuta koers precies in het project van de overheid en de Centrale Bank. De autoriteiten stellen burgers die een huis willen  kopen, bouwen of renoveren om maximaal  SRD 1,6 miljoen te lenen tegen een rente van 7 procent. Er zijn daar strenge voorwaarden aan verbonden zoals het niet bezitten van meerdere huizen en percelen en een maximaal (gezamenlijk) inkomen van SRD 35.000. Stichtingen komen niet aanmerking.


Opvallend is de grote vertegenwoordiging van de commerciële banken op de beurs: De Hakrinbank, Surichange Bank, DSB Bank, Republic Bank, Surinaamse Postspaarbank, Finabank en Godo. Sommige staan voor het eerst op deze beurs. Alle banken hebben de 'SRD 1.6 miljoen tegen 7 procent rente' beschikbaar maar promoten ook heel hard de eigen hypotheekproducten die zich vooral richten op de mensen die buiten het overheidsproject vallen.

Op de beurs worden er veel percelen, panden en huizen door verschillende bedrijven aangeboden. Die prijzen liggen in de meest gevallen ver boven de 40.000 euro. Op de beurs worden ook mogelijkheden gepresenteerd aan Surinamers om onroerend goed te bemachtigen in Curaçao of Dubai. De banken hebben zich echter het meest gericht op de mensen die in Suriname een huis willen kopen, verbouwen, bouwen "of gewoon een nieuwe koelkast willen kopen".

De banken leggen uit dat aan de hand van het aflosvermogen van de klant het rentepercentage bepaald wordt; elke situatie is weer anders. De Surinaamsche Postspaarbank heeft op de eerste dag al tientallen personen weten te registreren. Zij biedt aan haar rekeninghouders én niet rekeninghouders, 10 procent hypotheekrente aan, de laagste tussen de banken. De acties gelden tot de laatste dag van de beurs op dinsdag 30 april.

Advertentie

Monday 13 May
Sunday 12 May
Saturday 11 May