starnieuws

Iron Dome-luchtverdedigingssysteem, cruciale raketschild van Israël

14 Apr, 21:11

Het Israëlische Iron Dome-raketafweersysteem (l) onderschept raketten (r) afgevuurd door de Hamas-beweging richting Zuid-Israël vanuit Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook, zoals te zien in de lucht boven de Gazastrook. (Foto: AFP)
Het Israëlische Iron Dome-luchtverdedigingssysteem heeft duizenden raketten onderschept sinds het voor het eerst in gebruik werd genomen in 2011, waardoor het land cruciale dekking kreeg in tijden van conflict. Er wordt zwaar op vertrouwd om militaire en civiele locaties te beschermen tegen veelvuldig spervuur van raketten afgevuurd vanuit Gaza en Libanon in de aanhoudende oorlog tussen Israël en Hamas.

De Israëlische luchtverdediging was zaterdagnacht ook in werking, nadat Iran meer dan 200 drones en raketten had gelanceerd in een ongekende aanval op Israëlisch grondgebied.

Israël ontwikkelde de Iron Dome aanvankelijk alleen na de Libanonoorlog van 2006, en werd later vergezeld door de Verenigde Staten, die hun defensiekennis en miljarden aan tweeledige financiële steun voor het programma hebben geleverd.

Volgens het Israëlische defensiebedrijf Rafael, dat het systeem heeft helpen ontwerpen, heeft het systeem een onderscheppingspercentage van ongeveer 90 procent.

Dit is hoe het werkt:
Driedelig systeem
De Iron Dome is een onderdeel van Israëls meerlaagse raketafweersysteem en is ontworpen om korteafstandsraketten te onderscheppen op een afstand van maximaal 70 kilometer.

Elke Iron Dome-batterij bestaat uit drie hoofdsecties: een radardetectiesysteem, een computer om het traject van de inkomende raket te berekenen, en een lanceerinrichting die interceptors afvuurt als het waarschijnlijk wordt geacht dat de raket een bebouwd of strategisch gebied zal raken.

Het bevindt zich naast andere raketverdedigingssystemen zoals de Arrow, om ballistische raketten tegen te gaan, en David's Sling, voor raketaanvallen op middellange afstand.

Hoeveel kost het?
Volgens het in Washington gevestigde Center for Strategic and International Studies kost elke Iron Dome-interceptor tussen de 40.000 en 50.000 dollar om te produceren.

De denktank schatte dat de productie van een compleet systeem, inclusief de radar, de computer en drie tot vier lanceerinrichtingen – elk met maximaal twintig interceptors – ongeveer 100 miljoen dollar kost.

Volgens Raytheon heeft Israël tien van dergelijke systemen in gebruik, die helpen bij de vervaardiging van de Iron Dome. Andere schattingen schatten het cijfer iets hoger uit.

Tweeledige Amerikaanse steun
De Iron Dome is een van de strategische pijlers van de Amerikaans-Israëlische alliantie die door opeenvolgende Democratische en Republikeinse regeringen is gevolgd.

In augustus 2019 tekende het Amerikaanse leger een contract voor de aankoop van twee Iron Dome-batterijen om zijn eigen raketverdedigingscapaciteiten op korte afstand te verbeteren.

Advertentie