starnieuws

Cuba: Elektriciteitsnet stort voor de tweede keer in

19 Oct, 16:30

Mensen staan ​​'s nachts op straat terwijl Cuba wordt getroffen door een stroomstoring op het hele eiland, in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)
Het elektriciteitsnet van Cuba stortte zaterdagochtend vroeg opnieuw in, zo meldden staatsmedia, waardoor het hele land voor de tweede keer in een black-out terechtkwam, slechts enkele uren nadat de autoriteiten hadden aangekondigd dat ze waren begonnen met het herstellen van de dienstverlening.

CubaDebate, een van de staatsmedia op het eiland, meldde dat de netbeheerder van Cuba, UNE, om 6:15 uur 's ochtends de "totale ontkoppeling van het nationale elektro-energetische systeem" had gemeld.

"De Electric Union werkt aan het herstel ervan", aldus het korte bericht.

Het elektriciteitsnet van Cuba stortte voor het eerst in rond het middaguur op vrijdag nadat een van de grootste elektriciteitscentrales van het eiland uitviel, waardoor plotseling meer dan 10 miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten.

Zelfs vóór de ineenstorting van het net had een elektriciteitstekort op vrijdag de regering van Cuba gedwongen om niet-essentiële staatsarbeiders naar huis te sturen en schoolklassen voor kinderen te annuleren, in een poging om brandstof te besparen voor opwekking.

Maar op vrijdagavond begonnen er overal op het eiland lichtjes te flikkeren, wat hoop bood dat de stroom zou worden hersteld.

De netbeheerder heeft nog geen details verstrekt over wat ervoor zorgde dat het net zaterdag weer instortte, of hoe lang het zal duren om de dienstverlening te herstellen.

De Cubaanse regering heeft weken van steeds erger wordende black-outs - vaak 10 tot 20 uur per dag op een groot deel van het eiland - geweten aan verslechterende infrastructuur, brandstoftekorten en stijgende vraag.

De sterke wind die vorige week begon met orkaan Milton, had ook de mogelijkheid van het eiland om schaarse brandstof van boten naar de kust te vervoeren om zijn elektriciteitscentrales te voeden, bemoeilijkt, aldus ambtenaren.

De brandstofleveringen aan het eiland zijn dit jaar aanzienlijk gedaald, omdat Venezuela, Rusland en Mexico, ooit belangrijke leveranciers, hun export naar Cuba hebben verminderd.

De belangrijke bondgenoot Venezuela heeft dit jaar zijn leveringen van gesubsidieerde brandstof aan Cuba gehalveerd, waardoor het eiland elders op zoek moet naar veel duurdere olie op de spotmarkt.

De Cubaanse regering geeft ook de Amerikaanse handelsembargo, en sancties onder toenmalig president Donald Trump, de schuld van de aanhoudende moeilijkheden bij het verkrijgen van brandstof en reserveonderdelen om zijn oliegestookte centrales te laten werken en onderhouden.

De Verenigde Staten ontkende vrijdag elke rol in de netwerkstoring in Cuba.


Advertentie

Saturday 19 October
Friday 18 October
Thursday 17 October