starnieuws

Suriname en VS tekenen voor criminaliteitsbestrijding

19 Oct, 06:49

V.l.n.r.: minister Kenneth Amoksi, minister Albert Ramdin en ambassadeur Rovert Faucher na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomsten.
Suriname is een ‘Narcotics Control’ en ‘Aerial Interception’ samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika (VS) aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst was eerder deze week. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en ambassadeur Robert Faucher van de VS, plaatsten hun naam onder de stukken.

Het eerste document betreft de verhoging van het fonds voor International Narcotic Controle and Law Enforcement (INL) met USD 300.000. In deze samenwerking gaat het erom dat de justitiële rechtssystemen worden versterkt, de handel in drugs wordt verstoord evenals, onder andere, grensoverschrijdende misdaad en terrorisme.

Ramdin benadrukte dat criminaliteit geen grenzen kent en dat daarom samenwerking uitermate belangrijk is. De assistentie van de VSA in criminaliteitsbestrijding moet Suriname toegang geven tot moderne methoden waardoor Suriname een veiligere marktplaats wordt om zaken te doen en als zodanig een veiligere en welvarende maatschappij faciliteren.

Faucher onderstreepte dat het alleszins strategisch is dat de landen in de regio van de VS stabiel en welvarend zijn. Een groot deel van de fondsen gaan naar grensveiligheid en het in standhouden van de onafhankelijke rechtsstaat. Er is ook ondersteuning voor anti-money laundering activiteiten. Er worden heel wat trainingen verzorgd en er wordt ook equipment aangeschaft om systemen te moderniseren. Op dit moment is er een training van politieofficieren gaande in Las Vegas, met een train de trainer element.

Amoksi gaf mee dat er een langdurige samenwerking is met de VSA ten aanzien van het bestrijden van verschillende vormen van criminaliteit. Ook is er assistentie voor de National Risk Assessment Exercitie, waaraan een volledig team van Surinaamse experts heeft gewerkt.

Het tweede document betrof de Aerial Interception Assistance Agreement. Hierbij zal de VSA Suriname assisteren met het lokaliseren, identificeren, volgen en onderscheppen van civiele luchtvaartuigen in het Surinaams luchtruim met het doel illegale handel, drugshandel en mensenhandel te verstoren.

Deze overeenkomst vormt verder de basis voor Surinames participatie in het Cooperative Situational Information Integration System (CSII) dat is ondertekend in augustus vorig jaar. Het CSII-systeem is een op internet gebaseerd netwerk voor het delen van informatie waarmee partnerlanden lucht-, maritieme en grondgegevens kunnen samenvoegen om een gemeenschappelijk operationeel beeld te ontwikkelen. Dit zal mogelijk maken dat er ‘realtime’ informatie gedeeld kan worden, bijvoorbeeld met betrekking tot boten die in Surinaamse wateren opereren. Het betreft een participatie van alle Caricom-landen, met uitzondering van Haïti, schrijft Bibis.

Advertentie

Saturday 19 October
Friday 18 October
Thursday 17 October