starnieuws

PALU maakt zich nog steeds sterk voor nieuwe hoofdstad

19 Oct, 00:57

PALU voorzitter Jim Hok en eerste ondervoorzitter Henk Ramnandanlal tijdens een persconferentie. (Foto: René Gompers)
De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) heeft nog eens benadrukt dat zij een nieuwe hoofdstad voor Suriname wil neerzetten. Partijvoorzitter Jim Hok op een persconferentie: "Onze huidige hoofdstad heeft zoveel problemen; huisvesting, wateroverlast, verkeersproblemen, vervuiling, noem maar op. Bovendien, wij hebben als onafhankelijk volk eigenlijk nog nooit iets voor ons zelf gedaan, een eigen daad gesteld. Suriname heeft een nieuwe hoofdstad nodig."

De PALU heeft aangekondigd dat zij alleen de verkiezing van 25 mei 2025 ingaat. De partij gaat voor een "dringende en radicale verandering van het politieke bestuur. Gerekend wordt op een "sterk genoeg mandaat" van de kiezer om samenwerkingen aan te kunnen gaan. De plannen na verkiezingswinst behelzen onder andere 'sociaal en rechtvaardig' inzetten van de offshore olie-inkomsten, investeren in bestaande organisaties en bedrijven voor het vermeerderen van inkomsten, het land positioneren als een internationale luchtvaart hub en een nieuwe hoofdstad bouwen.

De politieke partij heeft al heel lang plannen om een nieuwe hoofdstad midden in het land neer te zetten. Voor de PALU zal dit een doorbraak zijn "in de pogingen tot de noodzakelijke herinrichting van Suriname na de onafhankelijkheid". Gesteld wordt dat regeren vanuit een centraal gelegen punt het gemakkelijker maakt om het grondgebied te beheren, dichter bij iedereen te zijn en te waken over de grenzen en de natuurlijke hulpbronnen. In de koloniale tijd had Paramaribo de functie van ‘controlepost’ voor alles wat er in en uit het land ging. In het onafhankelijk Suriname moet de hoofdstad juist een bindende factor zijn tussen alle groepen.

Hok benadrukt: "De bouw van een nieuwe hoofdstad is niet iets dat wij als PALU moeten doen. Wij nemen het voortouw. Wij willen dat het idee van een nieuwe hoofdstad door iedereen gedragen wordt. Als mensen niet begrijpen wat je doet, gaat het niet lukken. Men moet begrijpen waarom je het doet, het nut ervan inzien om zich erachter te kunnen stellen. Het is niet zo dat we morgen tyap en houwer pakken en naar het binnenland gaan. We hebben een aantal inzichten daarover ontwikkeld maar wij willen dat het onderdeel wordt van een nationaal breed gedragen Surinaams plan."

Hok en eerste ondervoorzitter Henk Ramnandanlal merken op dat er meerdere voorbeelden zijn van landen die nieuwe hoofdsteden hebben gebouwd en nog steeds grote voordelen aan hebben. Ramanandanlal: "Die nieuwe hoofdstad gaat ons initieel wat kosten. Op langer termijn gaat het ons het honderdvoudige opbrengen. Kijk maar naar Brazilië en Brasilia. Brasilia is een bloeiende hoofdstad geworden wat miljarden het land binnenbrengt. Door een hele strategische locatie te kiezen -waar de initiële studies over moeten gaan- kan je een nieuwe stad bouwen die uiteindelijk ook een nieuwe motor zal worden van onze economie." De PALU gaat, als zij genoeg invloed heeft verworven in de nieuwe regering, de discussies opstarten. Het gaat om een project dat "samen, schouder aan schouder" gedaan moet worden.

Advertentie

Saturday 19 October
Friday 18 October
Thursday 17 October