starnieuws

VS stopt verzending bommen naar Israël

09 May, 02:51

Een Israëlisch militair voertuig vuurt munitie af nabij de grens tussen Israël en Gaza, te midden van het aanhoudende conflict tussen Israël en de Palestijnse islamitische groepering Hamas, in het zuiden van Israël. (Foto: Reuters)
De VS heeft vorige week de verzending van bommen naar Israël stopgezet, omdat ze bang waren dat het land een grote grondoperatie zou uitvoeren in de stad Rafah in het zuiden van Gaza, zei een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

De zending bestond uit 1.800 bommen van 907 kg en 1.700 bommen van 230 kg, vertelde de functionaris aan de BBC. Israël heeft de Amerikaanse zorgen over de humanitaire behoeften van burgers in Rafah niet "volledig aangepakt", voegde ze eraan toe.

Een Israëlische militaire functionaris leek de Amerikaanse actie te bagatelliseren.

De vertraagde wapenlevering komt omdat de Amerikaanse president Joe Biden te maken krijgt met toenemende binnenlandse druk – van democratische wetgevers en sommige delen van het Amerikaanse publiek – om de Israëlische operaties in Gaza in toom te houden, te midden van stijgende burgerdoden en een verslechterende humanitaire situatie.

Ondanks stevige en luidruchtige tegenstand van de VS, lijkt Israël op het punt te staan een grootschalige invasie uit te voeren in Rafah, een druk deel van Zuid-Gaza dat het laatste grote bolwerk van Hamas in het gebied is.

Amerikaanse functionarissen hebben gewaarschuwd dat een operatie in de stad – waar de bevolking is gegroeid met vluchtelingen uit andere delen van Gaza – tot grote aantallen burgerslachtoffers zou kunnen leiden.

Woordvoerder van het Israelische leger, Daniel Hagari, vertelde op een persconferentie dat de VS sinds het begin van de oorlog "ongekende" veiligheidshulp had verleend. Hij voegde eraan toe dat geschillen tussen de geallieerden "op een zakelijke manier achter gesloten deuren" werden opgelost.

Maar een vooraanstaand lid van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu in Israël, vertelde woensdag aan BBC Newshour dat hij gelooft dat binnenlandse politieke overwegingen in de VS ten grondslag liggen aan het besluit om de levering van bommen stop te zetten.

"Ik ben het er totaal niet mee eens dat de Amerikaanse verkiezingen er niets mee te maken hebben", zegt Boaz Bismuth, lid van zowel het Israëlische parlement als de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie.

De wapens die door de VS worden tegengehouden houden verband met een toekomstige levering, dus het is onwaarschijnlijk dat deze enige onmiddellijke impact zullen hebben. Maar gezien de snelheid waarmee Israël bombardeert, zal dit waarschijnlijk vrij snel gevolgen hebben voor toekomstige aanvallen.

Van de ene op de andere dag waren er meer Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook, uren nadat Israëlische troepen de controle over de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah aan de grens met Egypte overnamen.

Het Israëlische bombardement was bijzonder intens rond Rafah. Lokale medici zeiden dat zeven leden van één familie werden gedood.

Rafah is een belangrijk toegangspunt voor hulp geweest, en de enige uitgang voor mensen die kunnen vluchten, sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas afgelopen oktober.

De grensovergang bleef woensdagochtend gesloten, maar het Israëlische leger zei dat het de nabijgelegen Kerem Shalom-oversteekplaats, die vier dagen gesloten was vanwege raketbeschietingen van Hamas, gaat heropenen.

Maandag gaf het Israëlische leger tienduizenden burgers opdracht om te beginnen met de evacuatie van oostelijke delen van de stad Rafah, voorafgaand aan wat het een "beperkte" operatie noemde om Hamas-strijders uit te schakelen en de infrastructuur te ontmantelen.

Ondertussen blijven de inspanningen om tot een staakt-het-vuren te komen, naast de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen, doorgaan. In Caïro hebben delegaties van Israël en Hamas de onderhandelingen via bemiddelaars hervat.

Na berichten over vertraagde wapenleveringen noch te bevestigen noch te ontkennen, bevestigde een Amerikaanse functionaris dinsdag eindelijk dat ten minste één zending bommen deze week vertraging had opgelopen.

"Het standpunt van de VS was dat Israël geen grote grondoperatie in Rafah zou moeten lanceren, waar meer dan een miljoen mensen schuilen en nergens anders heen kunnen”, zei de hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

De functionaris voegde eraan toe dat de gesprekken met Israël "aan de gang zijn en onze zorgen niet volledig hebben weggenomen" en dat de VS sinds april zijn wapenoverdrachten aan Israël heeft herzien.

"We zijn vooral gefocust op het eindgebruik van de 907 kg zware bommen en de impact die ze zouden kunnen hebben in dichtbevolkte stedelijke omgevingen, zoals we in andere delen van Gaza hebben gezien", zei de functionaris.

Ze benadrukten dat de zendingen niets te maken hadden met het historische steunpakket van 17 miljard dollar van vorige maand, maar afkomstig waren uit "eerder toegekende fondsen".

Welke wapens zijn uitgesteld?
De grotere bommen van 907kg zijn hoogstwaarschijnlijk Mk-84's of mogelijk BLU-109's - of beide.

De eerste is een goedkope munitie voor algemeen gebruik en de laatste een penetratiebom, ontworpen voor gebruik tegen verharde of ondergrondse doelen. Beide kunnen worden uitgerust met JDAM-kits die precisiemogelijkheden bieden met behulp van satellietnavigatie. Er kunnen ook lasergeleidingssets worden gemonteerd.

Deze bommen kunnen zeer nauwkeurig worden gemaakt, tot op slechts enkele meters. Maar in een dichtbevolkte, stedelijke omgeving als Gaza is het risico van de zogenaamde "bijkomende schade" hoog. En dat is waar de zorg ligt. De kleinere bommen van 230 kg kunnen ook worden uitgerust met geleidingseenheden die uit straaljagers worden gedropt.

Het is niet bekend hoe Israël deze wapens gebruikt, maar berichten in de media van de Israëlische luchtmacht tonen regelmatig F-16- en F-15-jets geladen met JDAM-kits (Joint Direct Attack Munition) voor aanvallen.

Het is de moeite waard eraan te denken dat dergelijke wapens niet alleen in Gaza zouden worden gebruikt, maar ook op doelen in Zuid-Libanon die behoren tot de door Iran gesteunde groep Hezbollah, die sinds het begin van de Gaza-oorlog betrokken is geweest bij vrijwel dagelijks grensoverschrijdend vuurgevecht met Israëlische strijdkrachten.

Het is een duidelijke boodschap van Washington die zich steeds meer zorgen maakt over de Israëlische oorlog in Gaza.

Israël lanceerde de campagne om Hamas te vernietigen als reactie op de grensoverschrijdende aanval van de groep op Zuid-Israël op 7 oktober, waarbij ongeveer 1.200 mensen werden gedood en 252 anderen werden gegijzeld.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid zijn sindsdien meer dan 34.780 mensen gedood in Gaza.

Volgens een overeenkomst die in november werd overeengekomen, liet Hamas 105 gijzelaars vrij in ruil voor een staakt-het-vuren van een week, en werden zo'n 240 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, vrijgelaten. Israël zegt dat er 128 gijzelaars vermist zijn, van wie er 36 vermoedelijk dood zijn.

Advertentie

Monday 20 May
Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May