starnieuws

Putin begint nieuwe termijn van zes jaar

07 May, 14:46

De Russische president Vladimir Putin legt de eed af tijdens een inauguratieceremonie in het Kremlin in Moskou, Rusland. (Foto: Reuters)
De Russische president Vladimir Putin zei dat het aan het Westen was om te kiezen tussen confrontatie en samenwerking, toen hij dinsdag werd beëdigd voor een nieuwe termijn van zes jaar tijdens een Kremlin-ceremonie die werd geboycot door de Verenigde Staten en veel van zijn bondgenoten.

Ruim twee jaar na de oorlog in Oekraïne zei Putin dat hij wilde 'buigen' voor de Russische soldaten daar. Hij verklaarde in zijn inauguratietoespraak dat zijn verpletterende herverkiezing in maart het bewijs was dat het land verenigd was en op de goede weg was.

"Jullie, burgers van Rusland, hebben de juistheid van de koers van het land bevestigd. Dit is op dit moment van groot belang, nu we voor ernstige uitdagingen staan", zei hij tegen hoogwaardigheidsbekleders in een vergulde Kremlin-zaal waar een trompetfanfare klonk om zijn aankomst te begroeten.

"Ik zie hierin een diep begrip van onze gemeenschappelijke historische doelen, een vastberadenheid om onze keuze, onze waarden, vrijheid en de nationale belangen van Rusland onvermurwbaar te verdedigen."

Op 71-jarige leeftijd domineert Putin het binnenlandse politieke landschap. Toonaangevende figuren uit de oppositie zitten in de gevangenis of zijn in ballingschap, en zijn bekendste criticus, Alexei Navalny, stierf in februari plotseling in een strafkolonie in het Noordpoolgebied.

Yulia Navalnaya, de vrouw van de overleden dissident, spoorde dinsdag de aanhangers in een video aan om de strijd tegen Putin voort te zetten. "Met elk van zijn voorwaarden wordt alles alleen maar erger, en het is beangstigend om je voor te stellen wat er nog meer zal gebeuren terwijl Putin aan de macht blijft", zei ze.

Op het internationale toneel is Putin verwikkeld in een confrontatie met westerse landen die hij ervan beschuldigt Oekraïne te gebruiken als een middel om Rusland te verslaan en in stukken te hakken.

Putin vertelde de Russische politieke elite nadat hij was beëdigd dat hij de dialoog met het Westen niet afwijst, ook niet over kernwapens.

"De keuze is aan hen: zijn ze van plan te blijven proberen de ontwikkeling van Rusland te beteugelen, het beleid van agressie en de jarenlange onophoudelijke druk op ons land voort te zetten, of een weg naar samenwerking en vrede te zoeken?" hij zei.

Nu de Russische troepen geleidelijk oprukken in Oost-Oekraïne, zei de topfunctionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst vorige week dat Putin de binnenlandse en internationale ontwikkelingen in zijn voordeel leek te zien en dat het onwaarschijnlijk was dat het conflict binnenkort zou eindigen.

Het blijft onduidelijk in hoeverre Putin zal proberen druk uit te oefenen op de oorlog en op welke voorwaarden hij zou kunnen praten over het beëindigen ervan – beslissingen die gedeeltelijk zullen afhangen van de vraag of Joe Biden of Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november wint. Oekraïne zegt dat vrede alleen kan komen met een volledige terugtrekking van de Russische troepen, die bijna 20% van zijn grondgebied controleren.

Westerse afwezigheid
Putin, die sinds 1999 aan de macht is als president of premier, zal Sovjetleider Josef Stalin overtreffen en Ruslands langst dienende heerser worden sinds de 18e-eeuwse keizerin Catharina de Grote, als hij een nieuwe termijn van zes jaar volbrengt. Hij zou zich dan opnieuw herkiesbaar kunnen stellen.

Hij behaalde met een recordmarge de overwinning in een streng gecontroleerde verkiezing waarvan twee anti-oorlogskandidaten om technische redenen werden uitgesloten. De oppositie noemde het een schijnvertoning.

De Verenigde Staten, die zei dat het zijn herverkiezing niet als vrij en eerlijk beschouwde, bleef weg van de ceremonie van dinsdag.

Groot-Brittannië, Canada en de meeste EU-landen besloten ook de beëdiging te boycotten, maar Frankrijk zei dat het zijn ambassadeur zou sturen.

Oekraïne zei dat de gebeurtenis tot doel had "de illusie van legaliteit te creëren voor het bijna levenslange verblijf aan de macht van een persoon die de Russische Federatie in een agressorstaat en het heersende regime in een dictatuur heeft veranderd".

Sergei Chemezov, een bondgenoot van Putin, zei vóór de ceremonie tegen Reuters dat Putin stabiliteit bracht, iets wat zelfs zijn critici zouden moeten verwelkomen. "Voor Rusland is dit de voortzetting van ons pad, dit is stabiliteit – je kunt het aan elke burger op straat vragen", zei hij.

Nucleaire spanning
De betrekkingen van Rusland met de Verenigde Staten en hun bondgenoten bevinden zich op het laagste punt sinds de Cubaanse rakettencrisis van 1962, toen de wereld op de rand van een nucleaire oorlog stond.

Het Westen heeft Oekraïne voorzien van artillerie, tanks en langeafstandsraketten, maar de NAVO-troepen hebben zich niet rechtstreeks bij het conflict aangesloten, iets waarvoor zowel Putin als Biden hebben gewaarschuwd dat dit zou kunnen leiden tot de Derde Wereldoorlog.

Rusland onderstreepte de stijging van de nucleaire spanningen en zei maandag dat het de inzet van tactische kernwapens zou oefenen als onderdeel van een militaire oefening, na naar eigen zeggen dreigementen van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Een van de beslissingen die Putin in zijn nieuwe ambtstermijn te wachten staat, zal zijn of hij zal proberen het laatst overgebleven verdrag dat de Russische en Amerikaanse strategische kernkoppen beperkt, te vernieuwen of te vervangen. De Nieuwe START-overeenkomst loopt af in 2026.

In overeenstemming met de grondwet trad de regering af bij het begin van de nieuwe presidentiële termijn. Putin gaf opdracht om in functie te blijven, terwijl hij een nieuwe benoemt die naar verwachting veel van dezelfde gezichten zal hebben.

Advertentie

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May