starnieuws

DNA vestigt aandacht op kwetsbare groepen tariefverhoging

01 May, 21:37

Minister David Abiamofo beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee over de verhoogde stroomtarieven. (Beeld: DNA TV)
De Nationale Assemblee heeft dinsdag in een speciale vergadering de afbouw van de subsidie voor water en stroom besproken. Oppositie én coalitie hebben de regering gevraagd om de beloofde steun aan kwetsbare groepen snel en effectief op gang te brengen. Verschillende DNA-leden hebben aangegeven dat het volk de plotselinge hoge tarieven niet kan betalen en dat de salarissen en koopkrachtversterking niet toereikend zijn om deze kosten op te vangen. Daarnaast heeft het parlement de regering niet alleen gevraagd om transparantie over de prijsvorming, maar ook dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) goed doorgelicht worden, zodat de samenleving niet betaalt voor de inefficiëntie bij deze bedrijven. De oppositie wil dat de verhogingen worden teruggedraaid.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft aangegeven dat het besluit om de energietarieven aan te passen, lag in het feit dat de overheid de hoge subsidiekosten niet meer kon dragen. Besloten is de subsidie van SRD 3,5 miljard te brengen naar SRD 2,4 miljard. Verbruikers boven 1.500 kilowattuur betalen het marktconforme tarief, waarbij verbruikers tot 900 kilowattuur nog gesubsidieerd worden tot een maximumbedrag van SRD 400. Kleine en middelgrote ondernemingen en instanties zonder winstoogmerk die aantoonbaar verlies zullen leiden door de aanpassing, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning. Over de aanpassing van de watertarieven zei de minister dat ook dit noodzakelijk was, omdat SWM meer betaalt om water te produceren dan de prijs waartegen het wordt verkocht.

Abiamofo zei dat het waterpeil in het stuwmeer nog behoorlijk laag is waarbij stroomproductie nog niet optimaal is. Indien deze situatie aanhoudt, zal meer geld nodig zijn voor brandstof om stroom op te wekken. “We willen geen tekort aan elektriciteit en ook geen load shedding. Het is niet bevorderlijk voor onze welzijnsbeleving en zal rampzalig zijn voor de economie”, zei de minister. Op dit moment is het waterpeil 242,8 voet. Het absolute minimum is 236 voet. De minister schreef dit toe aan klimaatverandering waarbij over het algemeen in april het waterpeil juist steeg met 0,8-1 voet. “In maart 2022 moesten we spuien, maar dit jaar hebben we te maken met zeer lage waterstanden”. De regering blijft de zaak monitoren en werkt verschillende scenario's uit waarbij in het uiterste geval moet worden overgegaan tot noodstroom.

Mahinder Jogi (VHP) merkte op dat de aanpassing van de tarieven pijn doet, maar dat het noodzakelijk is. Hij vroeg dat de samenleving niet betaalt voor de inefficiëntie bij de nutsbedrijven. Miquella Huur (ABOP/PL) zei dat het sociaal vangnet bedoeld om deze slagen op te vangen, niet goed van de grond komt. Zij vroeg wat er zal gebeuren met de ambtenaren als de koopkrachtversterking in juli stopt. Ook wilde zij weten wat het plan is van de regering om de huishoudens die de tarieven niet kunnen betalen tegemoet te komen. Ivanildo Plein (NPS) zei dat hij niet tegen de afbouw van subsidies is, maar vroeg om aanhouding of terugdraaiing van de maatregel, omdat de samenleving er niet klaar voor is. Hij gaf aan dat de regering geen salarisverhoging heeft gegeven hiervoor en de koopkrachtversterking niet toereikend is. 

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, voerde aan dat veel huishoudens plotseling forse rekeningen krijgen en dat bedrijven de verhogingen zullen doorberekenen in de prijzen. Hij stelde dat de regering kiest voor verhoging in plaats van een grondige doorlichting van de nutsbedrijven. Daarnaast geeft de regering geen voorlichting over hoe te bezuinigen. Asabina gelooft niet dat kmo’s geholpen zullen worden en verwees naar de covid-periode waar veel ondernemers in de maling waren genomen.

Reshma Mangre (VHP) vestigde de aandacht op de plotselinge hoge rekeningen. Zij wil weten hoe het komt dat de rekeningen zo hoog zijn, terwijl deze personen in de categorie vallen die nog subsidie ontvangen. Mangre vroeg of de tarieven aangepast kunnen worden, omdat dit alles extra kosten met zich zal meebrengen. Ebu Jones (NDP) merkte op dat terwijl Surinamers die hard werken niet rondkomen, de regering besluit de water- en stroomtarieven te verhogen. Hij vindt het een kwalijke zaak dat hier bovenop mensen ook niet uitbetaald worden. Volgens hem stelt de regering de verkeerde prioriteiten door geld te stoppen in zaken die ruimte laten voor corruptie. 

Evert Karto (ABOP/PL) stelde dat de samenleving in de ban is van de aangepaste stroomtarieven. Hij vroeg naar duidelijkheid over de berekening van de stroomtarieven. Ook vroeg hij naar voorlichting zodat de burgers beter op hun centen kunnen letten. Soerjani Mingoen (VHP) wil meer informatie en begeleiding, omdat er veel onbegrip is. Ze benadrukte dat het belangrijk is dat bedrijven winstgevend worden, maar vroeg dat er orde komt in die bedrijven en dat regels nageleefd worden.

Edgar Sampie (ABOP/PL) deed een beroep op de minister om te kijken naar volksbuurten met een lage waterdruk en zonder straatverlichting. Ook vroeg hij naar de stand van zaken over verschillende projecten in het binnenland die het waterprobleem moeten oplossen en elektriciteit moeten brengen. Cedric van Samson (VHP) wil meer informatie over de nutsbedrijven, omdat het volgens hem niet zomaar is dat ze continu naar geld zoeken. Hij vroeg onder andere naar een overzicht van het aantal mensen in dienst en benadrukte dat het volk niet kan betalen voor inefficiëntie. 

Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, merkte op dat tot nu toe niemand kan aantonen waarom de subsidies niet afgeschaft moeten worden. Het probleem ligt volgens hem bij de prijsvorming. Gajadien is van mening dat er mogelijkheden zijn om deze omlaag te brengen. Hij vroeg naar transparantie en verantwoording en stelde dat het traject om de kwetsbaren tegemoet te komen, snel op gang moet komen en vroeg de verhoging van mei aan te houden, totdat er een goed systeem is om iedereen in kaart te brengen die subsidie nodig heeft.

Over de opmerking dat de samenleving voor de kosten moet opdraaien doordat de overheid niet betaalt voor de diensten geleverd door EBS, zei minister Abiamofo dat het niet mogelijk is, omdat dit geen onderdeel is van de kostprijsberekening. In de boeken van EBS staat de overheid wel genoteerd als een wanbetaler, omdat opeenvolgende regeringen niet betalen voor straatverlichting of aansluitingen van ministeries. Desondanks moet de EBS meer betalen aan de overheid dan de overheid aan het bedrijf moet betalen. 

De minister merkte ook op dat de koersdaling niet meteen gemerkt zal worden in de tarieven, omdat de gemiddelde koers over de afgelopen drie maanden wordt vastgesteld voor de komende drie maanden. Over de aanvraag van een eigendomsterrein in Brokopondo door Staatsolie, zei Abiamofo dat er geen inbreuk wordt gedaan op de rechten van de gemeenschap. Traditioneel gebruik van de bufferzone is toegestaan, maar mijnbouwactiviteiten in de buurt van de hoofddam en de hulpdammen niet en wordt daar streng tegen opgetreden. Over hoe de regering minderdraagkrachtigen tegemoetkomt, zei de bewindsman dat is meegenomen met het voorstel om de groep van 400 kilowattuur te verruimen naar 900 kilowattuur. Hij neemt het verzoek om de volgende verhoging aan te houden mee naar de regering ter discussie. De vergadering is verdaagd naar een nader te bepalen tijdstip.

Advertentie