starnieuws

Veiligheid luchtvaart en SLM hete hangijzers

25 Apr, 00:00

Minister Uraiqit Ramsaran van TCT gaat in op zaken die aangepakt moeten worden in de luchtvaartsector. (Foto: René Gompers)
In de regeringsvergadering is woensdag veel aandacht besteed aan de luchtvaartsector. De problemen waarmee de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) te kampen heeft, zijn op tafel gelegd. De laatste tijden waren er veel annuleringen en problemen met het gehuurde toestel dat ingezet wordt op de Mid-Atlantische route. De burgerluchtvaartwaakhond CASAS heeft ook een presentatie gegeven. Diverse zaken moeten worden aangepakt om de vliegveiligheid te verbeteren. Suriname scoort slecht op dat gebied in vergelijking met landen in Zuid-Amerika.

Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) merkte op een regeringspersconferentie woensdagavond op dat de SLM en het land veel imagoschade hebben geleden. Terwijl de maatschappij nog in een herstelfase is en nog in rode cijfers verkeert, is ze door problemen met het ingehuurde toestel nog dieper in de put geraakt. De SLM is niet in staat om zelf op te draaien voor de vele kosten en leunt tegen de regering. Ramsaran voerde aan dat er een beperkt budget is en spaarzaam omgegaan moet worden met de middelen.

Nu is er een ander toestel ingehuurd en het gaat beter. Als overbrugging moest ook de crew aan boord ingehuurd worden. Intussen wordt er gewerkt aan een structurele oplossing voor het inhuren van een toestel voor de Midden-Atlantische route, waarbij het eigen personeel weer ingezet zal worden. Gedacht wordt aan een kleiner toestel, waarbij ongeveer 275 passagiers vervoerd kunnen worden. Ook is het de bedoeling dat er meerdere vluchten per week zullen zijn. Hoewel er bouwwerkzaamheden gaande zijn, heeft NV Luchthavenbeheer gegarandeerd dat de SLM geen vertraging meer oploopt. Het vertrouwen moet weer terugkeren in de maatschappij, benadrukte de bewindsman.

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) heeft aangegeven waar Suriname slecht scoort wat de veiligheid betreft. Er is ook een presidentiële commissie die met deze kwestie bezig is. Volgend jaar is er een audit en er wordt volgens Ramsaran alles aan gedaan om te werken aan de minpunten. Bryan de Souza, directeur van CASAS, legde uit dat vooral gekwalificeerd personeel een probleem is. Het duurt jaren om inspecteurs klaar te stomen. Er is sprake van vergrijzing. Suriname moet voldoen aan verschillende criteria van ICAO. Naast personeel moeten ook technische zaken aangepakt worden.

Er wordt ook gekeken naar de fee die betaald wordt om de veiligheid rond het vliegverkeer op te voeren. De tarieven moeten worden aangepast. Ook de wet dient aangepast te worden aan de vereisten van de tijd. Ramsaran merkte op dat er alles aan gedaan wordt om de verdiencapaciteit van CASAS te verhogen, waardoor de toezichthoudende taken beter verricht kunnen worden. Er is veel huiswerk om tijdens de audit volgend jaar beter uit de bus te komen.

Advertentie

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May