starnieuws

VES-voorzitter: Verlaging wisselkoers levert nog niets op voor kopers

02 May, 15:40

VES-voorzitter Steven Debipersad
Terwijl de wisselkoers geruime tijd een dalende trend vertoont, kijkt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) bezorgd naar deze situatie. VES-voorzitter Steven Debipersad zegt tegen Starnieuws dat deze ontwikkeling goed is te noemen, vooral voor individuen die aflossingen plegen in vreemde valuta. Echter, merkt hij wel op dat de prijzen in de winkels juist een ander verhaal vertellen.

Debipersad voegt eraan toe dat importeurs de vorige inkopen hebben gedaan tegen een hoge koers, maar na die lading zouden de prijzen wel aangepast moeten worden. Volgens hem zouden de verlaagde prijzen nu al merkbaar moeten zijn in de winkels. Hij stelt retorisch de vraag, hoelang de samenleving nog moet wachten op de verlaagde prijzen in de winkels?  

De VES-voorzitter geeft aan dat de monetaire autoriteiten geen invloed hebben op de koersontwikkeling. Dit heeft te maken met de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds. De Centrale Bank van Suriname moet de koersontwikkeling overlaten aan de marktwerking. Debipersad betwijfelt of het gaat om een zuivere marktwerking. Hij plaatst zijn vraagtekens. Naar zijn zeggen is het een kleine groep die de koers bepaalt in Suriname. "Dit is wel funest!", roept hij uit. Hij benadrukt dat de moederbank van Suriname geen grip heeft op de ontwikkeling van de koers.

“Het is wel wenselijk dat wanneer de koers daalt, de prijzen in de winkels dezelfde trend volgen,” zegt de VES- voorzitter. Hij verwijst naar de periode toen de wisselkoers omhoog ging en de Surinaamse dollar verzwakte en als gevolg daarvan er meer geld neergeteld moest worden voor niet alleen geïmporteerde producten, maar ook voor de lokale. Debipersad heeft er moeite mee dat de douanekoers ook niet in hetzelfde tempo daalt als de wisselkoers.

Kunstmatig koers verlagen
Vanwege het feit dat een kleine groep in Suriname druk uitoefent op de wisselkoers, is het volgens Debipersad best wel mogelijk dat de koers kunstmatig laag wordt gehouden. Hij onderbouwt door aan te geven dat de voormalige ministers van Financiën en Planning vaker hebben gewezen op de rol die de oliemaatschappijen hebben vervuld in het verhogen van de koers op het moment dat er betalingen moeten geschieden. Nu daar de koers daalt, zou de huidige minister van Financiën moeten aangeven of dit echt komt door de oliemaatschappijen. 

Debipersad vindt het ook vreemd dat benzine bij enkele oliemaatschappijen goedkoper is. Hij noemt dit een omgekeerd verschijnsel in Suriname. Hij meent dat de politieke macht de koersdaling niet kan bewerkstelligen, omdat de overheid weinig financiële middelen heeft. Maar de econoom houdt het niet voor onmogelijk dat politici de hand erin hebben, omdat de verkiezingen niet ver meer liggen. Om te voldoen aan een bepaalde vraag zou de regering deze actie mogelijk dirigeren. De VES-voorzitter laat een waarschuwend geluid horen indien de regering dit zou doen, omdat het verregaande gevolgen kan hebben omdat deze maatregel niet duurzaam is. Het gevolg kan zijn dat de prijzen extreem verhoogd kunnen worden.

Verhoogde wisselkoers na de verkiezingen
Critici geven aan dat de dalende trend van de wisselkoers een addertje in het gras kan zijn en dat na de verkiezingen van 25 mei 2025 de koers ineens omhoog springt. Volgens Debipersad is dit verschijnsel voorgekomen bij de twee laatste verkiezingen. "We zagen inderdaad dat het beleid verkeerd was, maar de koers bleef stabiel". Hij kan nu niet aangeven dat het beleid verkeerd is, maar er is weinig progressie. “Als het verlagen van de koers een manipulatie is, kan dit sowieso extreme gevolgen hebben met een heel nadelige terugwerking die meteen weer leidt naar verarming en verslechtering van de situatie," zegt de VES-topper bezorgd.


Advertentie