starnieuws

Regering niet op de hoogte van excuses slavernijverleden

07 Dec 2022, 01:44

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.
De regering heeft gisteren in De Nationale Assemblee meegedeeld dat zij formeel niet op de hoogte is van het aanbieden van excuses over het slavernijverleden door Nederland op 19 december 2022. In de media is vernomen dat de Nederlandse minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind tijdens zijn bezoek aan Suriname mogelijk excuses zou aanbieden aan Suriname over het slavernijverleden. De bewindsman is wel op werkbezoek bij Justitie en Politie van 15-20 december.

Er is over de eenzijdige beslissing van Nederland veel kritiek gekomen vanuit met name de nazaten van de tot slaafgemaakten over de periode de excuses zouden worden aangeboden. Verschillende DNA-leden hebben  vragen gesteld aan de regering. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei dat Weerwind een bezoek zal brengen aan Suriname. Dit als uitvloeisel van een eerder bezoek dat Amoksi heeft gebracht aan zijn Nederlandse collega. Amoksi benadrukte dat er een werkprogramma is afgesproken maar daarin niet is opgenomen dat er op 19 december excuses zullen worden aangeboden over het slavernijverleden. “Er is niets gemeld over het aanbieden van excuses op 19 december”, stelde Amoksi.

De regering heeft via minister Silvano Tjong-Ahin meegedeeld dat alles rond excuses op 19 december ook uit de pers is vernomen. Tjong-Ahin zei dat de regering niet voorbijgaat aan de signalen. “Er zal een standpunt worden ingenomen door de regering. Ook het college zal betrokken worden bij het innemen van het standpunt en zoveel mogelijk de gemeenschap”, deelde de bewindsman mee. Hij trad gisteren in De Nationale Assemblee als coördinator van de regering op.

Soewarto Moestadja (NDP) wilde weten of de excuses op 19 december 2022 zullen plaatsvinden of op 1 juli 2023. Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, ging akkoord met de mededeling van Amoksi, maar zei dat het hem niet ontgaat dat het publiekelijk is bekendgemaakt dat Weerwind komt om zich te verontschuldigen voor het slavernijverleden. Parmessar wilde weten wat het standpunt van de regering is hierover. “Is het geaccepteerd? Hoe gaat de regering hiermee om. U weet hoe gevoelig de zaak is bij de betrokkenen in Suriname, zijn ze geconsulteerd? Dit regardeert de regering. We willen de visie van de regering hierover”, zei Parmessar.

Melvin Bouva (NDP) merkte op dat 19 december aanstonds is en wilde ook weten wat het standpunt van de regering is over excuses die aangeboden zullen worden in Suriname. De wijze waarop dit is aangekondigd is volgens Bouva niet acceptabel. Patricia Etnel (NPS) zei dat zij als nazaat van de tot slaafgemaakten wel duidelijk wil maken dat zij en nog vele anderen tegen het feit zijn dat op 19 december in Suriname excuses worden aangeboden. “Wij nazaten zullen dat niet accepteren en u als nazaat moet dat ook niet accepteren”, zei Etnel aan Amoksi.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April