starnieuws

Caricom-voorzitter Santokhi wil intensieve samenwerking regio

04 Jul, 00:00

President Chan Santokhi wordt tijdens de openingsceremonie van de Caricom-top begeleid naar zijn plaats. Hij heeft de 43e vergadering van regeringsleiders geopend. (Foto: Ranu Abhelakh)
Caricom-voorzitter, president Chan Santokhi, heeft tijdens de opening van de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders zondagavond opgeroepen om samen op te trekken. Door samen te werken kan er veel meer bereikt worden door de 15 lidstaten. Hij merkte op dat 'oil and gas' nieuw zijn voor Suriname en Guyana. Heel Caricom kan hiervan profiteren. "Ik heet mijn Caribische zusters en broeders welkom om te profiteren van onze middelen en nodig hen uit om te investeren en bij te dragen als aannemers en onderaannemers. Het enige wat u hoeft te doen is uw bedrijf te registreren bij onze Kamer van Koophandel en samen te werken met een Surinaams bedrijf om een ​​'local content' te worden."

De president stelde dat de 15 lidlanden van Caricom samen een sterke stem hebben, die gebruikt kan worden om de eenheid te bevorderen, dialoog te starten, intra-regionale samenwerking te vergemakkelijken en bij gezamenlijke inspanningen van Caricom ondernemingen. Als er samengewerkt wordt, kan een toeristisch product worden gecreëerd dat toeristen een optimale Caribische ervaring zal bieden, van het oosten met tropische regenwouden tot het westen met het meest uitgebreide rif op het Westelijk Halfrond.

Santokhi benadrukte dat hoewel de eilandregio's geen overvloedige vruchtbare grond hebben, ze over menselijk en financieel kapitaal beschikken. Met gezamenlijke investeringen en moderne technologie kan voedselzekerheid gegarandeerd worden voor het Caribisch gebied en de regio. Dit moet ook gezien worden tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. De agribusiness-strategie onder de portefeuille van Guyana is volgens de president een uitstekend voorbeeld van een regionaal initiatief voor voedselzekerheid.

Veiligheid kost de landen individueel veel. Veiligheid is een kritieke kwestie in Caricom, waarbij de territoriale en maritieme zones een enorm gebied beslaan. "Maar als we samenwerken, kunnen we veiligheid garanderen. We kunnen denken aan gezamenlijke satellietmonitoring, gezamenlijke kustwachtcontrole en samen de illegaliteit aanpakken", zei de Caricom-voorzitter. Ook is hij voorstander van het bevorderen van publiek-private samenwerking, waarbij de overheden faciliteren. De private sector neemt het voortouw en zo kunnen onder andere vrachtvluchten en veerdiensten gerealiseerd worden om de connectiviteit tussen lidstaten te bevorderen.

Tekort aan arbeid is eveneens een uitdaging waardoor arbeidskrachten, niet alleen geschoolde maar ook ongeschoolde arbeidskrachten beschikbaar gesteld kunnen worden voor landbouw, productie en diensten. Dit geldt ook voor het ter beschikking stellen van grond voor gezamenlijke Caricom-ondernemingen en collectieve investeringen in de Surinaamse goudindustrie. Op het gebied van klimaatverandering kan door samen te werken veel meer bereikt worden om toegang krijgen tot de adaptatiefinanciering die dringend nodig is. Er kan met één stem gesproken worden over verlies en schade, meent de Caricom-voorzitter.

"Collega's, we bevinden ons op een kruispunt, en dit is het moment om onze inspanningen opnieuw te evalueren, te heroriënteren en opnieuw vast te leggen, om duurzame ontwikkeling en welvaart voor de mensen van de regio te verzekeren, met als uiteindelijk doel, niemand achter te laten. Maar we hebben leiderschap en bereidheid nodig om breed samen te werken. Gaan voor een creatieve aanpak. Gaan voor innovatie in onze aanpak, voor nieuwe strategieën. Gaan voor betrokkenheid van de particuliere sector. Gaan voor de participatie van de jeugd. Daarom zijn we hier; misschien spreken we in de toekomst van de Caricom federatie. Kijk hoe we uitblinken in sport, voetbal, atletiek en zwemmen. En in Cricket hebben we al een West-Indisch team. Laten we een Caricom-team vormen, om de top te bereiken", stelde Santokhi.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August