starnieuws

Sekshandel levert zanger R Kelly 30 jaar celstraf op

30 Jun, 16:39

R&B-zanger R Kelly is veroordeeld tot 30 cel voor sekshandel.
R&B-zanger R Kelly is woensdag veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. De meervoudig platina artiest is schuldig aan het misbruiken van zijn roem en rijkdom gedurende tientallen jaren om vrouwen en minderjarige meisjes naar zich te lokken voor seks.

De straf is negen maanden nadat Kelly (55) was veroordeeld voor afpersing en seksuele misdrijven opgelegd. In het proces werden de beschuldigingen die de zanger twee decennia lang hadden achtervolgd, alleen maar verzwaard. R Kelly heeft een Grammy gewonnen voor zijn hit 'I Believe I Can Fly'.

De Amerikaanse districtsrechter Ann Donnelly in de federale rechtbank van Brooklyn zei dat het bewijs Kelly's "onverschilligheid voor menselijk lijden" en "pure brutaliteit" jegens zijn slachtoffers weerspiegelde. "Deze zaak gaat niet over seks. Het gaat over geweld, wreedheid en controle", vertelde Donnelly aan Kelly. "Je liet een spoor van gebroken levens achter."

Kelly, wiens volledige naam Robert Sylvester Kelly is, is een van de meest prominente mensen die zijn veroordeeld voor seksueel wangedrag tijdens de #MeToo-beweging tegen dergelijk gedrag door prominente mannen. Tijdens de hoorzitting woensdag sprak hij zelf niet, maar hij heeft herhaaldelijk beschuldigingen van seksueel misbruik ontkend.

Nadat het vonnis was voorgelezen, vertelde zijn advocaat, Jennifer Bonjean, aan verslaggevers dat Kelly "verwoest" was door het vonnis, maar dat hij in beroep zou gaan. "Dertig jaar gevangenisstraf is als een levenslange gevangenisstraf voor hem", zei Bonjean.

'Herinner je je dat nog?'

De veroordeling kwam nadat verschillende aanklagers, van wie sommigen in tranen de rechter vertelden hoe Kelly beloofde hen te begeleiden en hen te helpen het sterrendom te bereiken, alleen om hen te onderwerpen aan vernederende seksuele behandeling en lichamelijk letsel. Velen zeiden dat het misbruik leidde tot geestelijke gezondheidsproblemen die aanhouden.

"Als tiener wist ik niet hoe ik nee moest zeggen tegen R. Kelly toen hij me vroeg orale seks met hem te doen", zei een vrouw die geïdentificeerd werd als Jane Doe nr. 2. Ze zweeg even, keek naar Kelly en vroeg: 'Herinner je je dat nog?'

Kelly droeg bij zijn veroordeling een zwart gezichtsmasker en beige gevangeniskleding.

Verschillende aanklagers getuigden tijdens het proces van 5,5 weken over hoe Kelly zou eisen dat zijn slachtoffers zich strikt aan zijn regels houden. Deze omvatten onder meer dat zijn toestemming nodig was om naar de badkamer te gaan, zijn slachtoffers moesten hem "papa" noemen en "verontschuldigingsbrieven" schrijven die Kelly moesten vrijpleiten van onder andere wangedrag.

De vermeende slachtoffers waren onder meer zangeres Aaliyah, van wie de aanklagers zeiden dat Kelly op frauduleuze wijze met haar trouwde op 15-jarige leeftijd om eerder misbruik te verbergen. Aaliyah stierf in 2001.

"Dit is een belangrijke uitkomst voor alle slachtoffers van R Kelly en vooral voor de overlevenden die zo dapper hebben getuigd over het gruwelijke en sadistische misbruik dat ze hebben doorstaan", zei Breon Peace, de hoogste federale aanklager in Brooklyn, na de hoorzitting tegen verslaggevers.

Geen berouw
De zanger werd veroordeeld voor negen strafrechtelijke aanklachten, waaronder een voor afpersing en acht voor het overtreden van de Mann Act, die het vervoer van mensen over de staatsgrenzen voor prostitutie verbiedt.

De aanklagers hadden aangedrongen op een gevangenisstraf van meer dan 25 jaar, waarbij ze zeiden dat Kelly zijn slachtoffers "harteloze minachting" had gedemonstreerd en geen berouw had getoond.

"Ik had nooit gedacht dat ik hier zou zijn om hem verantwoordelijk te houden voor de afschuwelijke dingen die hij kinderen heeft aangedaan", zei Lizzette Martinez, een van de aanklagers die in de rechtszaal sprak, na de hoorzitting tegen verslaggevers.

Advocaten van de verdediging zeiden dat Kelly niet meer dan 10 jaar verdiende, het verplichte minimum, met het argument dat zijn geschiedenis als misbruikt kind mogelijk heeft geleid tot zijn volwassen 'hyperseksualiteit' en dat hij niet langer een bedreiging vormde.

Kelly zit sinds juli 2019 in de gevangenis. Hij zal waarschijnlijk binnenkort worden vervoerd naar een gevangenis in Chicago, waar hij in augustus voor een federale rechtbank staat wegens kinderpornografie en obstructie. Hij wordt ook geconfronteerd met verschillende staatsaanklachten in Illinois en Minnesota.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August