starnieuws

Jaaranalyse Makka: Santokhi scoort voldoende (slot)

26 May, 03:06

Analiticus Robby Makka
Op 25 mei 2020 is Suriname gestart met een nieuw ecofin decennium. De prelude van een operatie reparatie, met een regeringscrisisprogramma, vertaald in een herstelplan. De overgedragen slechte economie is een 'stille moordenaar' die het tempo van herstel eruit haalt. De uitvoering van het programma is vanwege tekort aan bezetting en capaciteit (nog) traag. Op het gebied van sociaal vangnet en de prijzen van 1e levensbehoeften zijn we nog niet. Ook op het gebied van communicatie valt er te verbeteren. Verbetertrajecten worden ingezet en zijn beloofd.

De inkomsten van de Staat nemen wel toe. Met diverse olievondsten zal het BBP van Suriname - in samenwerking met Guyana, Brazilië etc. - gaan stijgen. De mijnbouwinkomsten zijn nu al, door verhoogde royalty’s in de goudsector binnen 1 jaar met ruim 125% toegenomen, van SRD 675 mln. naar SRD 1,5 miljard in 2022. Newmont, Rosebel en Staatsolie hebben gestort, solidariteit van $10 mln. en $20 mln., waarvan een deel schenking. Daarnaast een bonus van $12.7 mln. De mijnbouwsector heeft in 2021, 47% bijgedragen aan de totale ontvangsten met als output een goedgekeurde begroting 2022. Er zijn extra omzetten als resultaat voor Staatsolie, dus rinkelt de kassa voor de Staat. Fiscale inkomsten zijn met ruim 55% toegenomen. Als de trant doorzet krijgen we met Santokhi als president “het beste Suriname ooit” qua eigen financiën.
Suriname wordt langzaam ijzersterk. Suriname wordt met deze 12 positieve zaken niet verarmd. De welvaart neemt met vertrouwen toe, als het volk vertrouwen blijft hebben in het financiële systeem. Er is een vision 2030, een vision 2060 is in de maak. Ministers en departementen kunnen eerlijk en harder met een actie achter de vision staan, want visie zonder actie is een dagdroom en actie zonder visie een nachtmerrie. De te ondernemen acties moeten doorgaan, soms met dreiging en steun van het openbaar ministerie. Daarom is het goed dat Blauwmeer is teruggedraaid.

Er is kritiek vanuit de VES. Onderbouwd en cijfermatig. Niet erg. De monetaristen moeten in gesprek blijven met deze economen. De regering heeft het nadeel dat het prijsschieten is op elke maatregel die zij neemt: teveel, te weinig, te vroeg, te laat, terwijl social media kritiek vnl. komt van de afdeling 'drop-outs'. Weet in elk geval: er is onverwerkt verleden en president is soms chef wespennest.


Blijf proberen
Er is één formule: MOP + HP + Begroting + Jaarrede = Santokhi leiderschap.
RED Suriname blijft ook: Ruimer, Eendrachtiger en Duidelijker. Het devies is: blijf je best doen, totdat je het beter weet, dan als je beter weet, doe het beter!
Het is soms leuk voor het circus als tegendraadse politici praten. Zij willen ook macht. Sommigen zijn net als televisie, van tijd tot tijd hebben ze een storing zonder reden. Geef echter de kwast niet aan iemand anders. Het onmogelijke bereiken we niet, maar het dient ons als een lantaarn. Santokhi is lantaarn. We waren in hel en gaan naar hemel. We moeten samen veranderen. We krijgen drie finale jaren met een president vol passie met programma’s en projecten. Het gaat om 'one-Suriname, 1-Suriname'.

Zie ook deel 1 van de analyse

Mr. Robby Makka Msc. is in het dagelijks leven manager op het ministerie van financiën in Nederland; hij becommentarieert de Surinaamse economie op persoonlijke titel. "Eenieder mag zijn politieke voorkeuren hebben, stelt hij. Niks mis mee. Het gaat echter om de kwaliteit van de argumentatie onderbouwd met cijfers en stellingen bij het samenstellen van een bijdrage".

Advertentie

Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July