starnieuws

Ondernemers Brokopondo bouwen voj school zelf af

23 Jan, 04:51

In 2014 werd een overeenkomst getekend voor het bouwen van een voj-school te Brownsweg. De werkzaamheden zijn geruime tijd gestaakt. De bouw wordt opgepakt door een ondernemerscollectief van Brokopondo.
Brokopondo wacht niet langer op de regering om de voj school te Brownsweg afgebouwd te krijgen. Al enige tijd staat de bouw stil. De school zal nu worden afgebouwd door een ondernemerscollectief onder leiding van Johannes 'Gabsie' WeeWee. Vrijdag vond de ondertekening in het district plaats door Natasia Bennanon, directeur Administratief & Technisch Beheer van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, en het ondernemerscollectief. Eind vorig jaar is een ontbindingsovereenkomst getekend tussen het ministerie en Bouwbedrijf Huaro Builders, die een vordering van SRD 1.8 miljoen heeft op de overheid.

Freddy Linga, beleidscoördinator op het  commissariaat van Brokopondo, zegt aan Starnieuws dat districtscommissaris Ludwig Mendelzoon diverse kanalen heeft aangeboord om de school af te kunnen bouwen. Er is alle medewerking verleend door Onderwijs. Het streven is om de school opgeleverd te krijgen in september, waardoor de deuren open zullen gaan in oktober. Met de huidige raming zal het project ruim SRD 5 miljoen kosten. Dit bedrag wordt opgebracht door het ondernemerscollectief.

"Het is een misère wat de schoolkinderen moeten meemaken met het schoolvervoer. Vaak raken de bussen defect op de weg. De kinderen moeten ook voor dag en dauw opstaan", legt Linga uit. Ouders, leerlingen, de bestuursdienst en de traditionele gezagdragers zijn verheugd met de stap van Gabsie en zijn team", zegt de beleidscoördinator. Onderwijs is heel belangrijk voor de ontwikkeling van het district, wordt beklemtoond.

Vrijdag is de herstart gegeven van de bouw van de school.

"Als er grote projecten elders in het binnenland worden uitgevoerd en de Staat geen middelen heeft om dit project af te maken, doet het wel pijn dat het district Brokopondo in de positie geduwd wordt om zelf naar middelen te gaan zoeken. De inkomsten uit dit district voor de staatskas zijn niet weg te denken. Deze behandeling verdiend het district niet", werd aangegeven bij de herstart van de bouw. In elk geval kunnen politici niet komen claimen dat zij de school gebouwd hebben, wanneer de deuren in oktober opengaan", vertolkt Linga de gevoelens van de lokale autoriteiten.

Advertentie