starnieuws

Overweldigende overwinning regerende partij Barbados

20 Jan, 15:31

De premier van Barbados, Mia Mottley, spreekt met supporters na het behalen van een verpletterende overwinning voor haar Barbados Labour Party (BLP) bij de eerste verkiezingen van het land sinds het een republiek. (Foto: Reuters)
De premier van Barbados, Mia Mottley, vierde donderdag een overweldigende overwinning bij de eerste algemene verkiezingen in het Caribische land sinds het vorig jaar een republiek werd door de Britse koningin te verwijderen als soeverein staatshoofd. Mottley riep de vervroegde verkiezingen in december uit en zei dat het de eenheid zou helpen bevorderen terwijl de regering de pandemie van het coronavirus bestreed, die de op toerisme gerichte economie zwaar heeft getroffen.

"We staan ​​vandaag op de ochtend van 20 januari in het vertrouwen dat de mensen met één stem hebben gesproken - resoluut, unaniem en duidelijk", zei Mottley tegen juichende supporters op het hoofdkwartier van de Barbados Labour Party (BLP). "We willen alle mensen van Barbados bedanken voor het vertrouwen dat ze blijven hebben in ons", zei ze in de overwinningstoespraak die online werd uitgezonden.

De BLP won alle 30 zetels in de nationale wetgevende macht, volgens berichten en electorale kaarten gepubliceerd door lokale media. De partij had eerder 29 zetels na de verpletterende overwinning in 2018.

Verla De Peiza, leider van de oppositiepartij Democratische Arbeiderspartij, heeft zijn nederlaag toegegeven.

Mottley's onverwachte besluit vervroegde de verkiezingen met ongeveer anderhalf jaar. Oppositieleiders hadden Mottley bekritiseerd voor het houden van de verkiezingen op een moment dat sommige mensen besmet waren met het coronavirus en hun huis niet konden verlaten.

Ongeveer 5.500 mensen op een bevolking van iets minder dan 300.000 zitten volgens officiële cijfers in isolatie vanwege Covid-19.

De oppositie had tevergeefs een gerechtelijk bevel aangevraagd om de stemming stop te zetten op grond van het feit dat het houden van een stemming te midden van pandemische beperkingen het kiesrecht schendt.

De voormalige Britse kolonie riep in 1966 de onafhankelijkheid uit, maar behield koningin Elizabeth tot 30 november vorig jaar als ceremonieel staatshoofd. Ze werd vervangen door president Sandra Mason.

Advertentie