starnieuws

NDP zet reeks bezoeken voort met Indonesiche ambassade

02 Dec 2021, 04:46

De NDP-fractie op bezoek bij de Indonesische ambassadeur (midden) in Paramaribo. Rechts van hem fractieleider Rabin Parmessar. (Foto: NDP-fractie)
"Het ontwikkelingsproces van Indonesië moet als voorbeeld dienen voor andere landen". Dit vinden de fractieleden van de Nationale Democratische Partij (NDP). Zij hebben een beleefdheidsbezoek gebracht aan ambassadeur Julang Pujianto van Indonesië. De NDP-fractie brengt een reeks van bezoeken aan ambassades. Dit is het vijfde bezoek van de fractie.

Indonesië en Suriname zijn beide kolonies geweest van Nederland. Het Aziatische land verkreeg zijn onafhankelijkheid 30 jaren eerder dan Suriname. Het ontwikkelingsproces van Indonesië kan gekenmerkt worden door een periode van hard werken, waarbij eensgezindheid en liefde voor de medemens hebben bijgedragen aan de welvarende positie waarin het land thans verkeert. Indonesië heeft zich onder andere kunnen profileren als een belangrijke factor in de wereld als het gaat om technologie, innovatie, voedselverwerking, stelt de fractie. De delegatie bestond uit de fractieleden Rabin Parmessar, Soewarto Moestadja, Ebu Jones, Remie Tarnadi, Annie Sadi en Wilsientje van Emden.

De fractieleden gaven te kennen dat de NDP zich heeft gecommitteerd aan het blijven onderhouden van de relaties die zij heeft met bevriende naties, ongeacht de politieke constellatie. In dit licht werd de Indonesische regering bedankt voor de ondersteuning geboden aan Suriname en werden de vele projecten besproken die zijn geïnitieerd en geïmplementeerd in samenwerking met de Indonesische Ambassade. De NDP fractie sprak de hoop uit dat de lopende projecten zullen worden gecontinueerd door regering Santokhi/Brunswijk. 

De fractie is van mening dat Indonesië geen onbekende speler is in Azië op technologisch- en farmaceutisch gebied alsook de handel en industrie, maar dat het een aangelegenheid van de regering is om deze relatie verder te versterken en wederzijdse voordelen uit te halen. Er werd eveneens bijzondere aandacht gevraagd voor de mogelijkheden voor kleinschalige voedsel en fruitverwerking alsook het in stand houden van politieke relaties.

Ambassadeur Julang stelde het beleefdheidsbezoek enorm op prijs en bracht ook zijn felicitaties over in het kader van 46 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. Hij onderschreef de vruchtbare samenwerking die Indonesië heeft met Suriname en zal zich blijven inzetten voor de verdere ontwikkeling van beide naties. De historische hoogtepunten binnen het politiek bestuurlijke vanaf de onafhankelijkheid van Indonesië passeerden de revue, evenals het sociaal-maatschappelijke en dienstbaar leiderschap. De ambassadeur merkte op dat in Indonesië een politieke cultuur is waarbij ook oppositionele leiders deel uitmaken van het kabinet van de president ten einde de rust in de samenleving te bewaren en het democratische gehalte te verhogen.

De NDP-fractie overhandigde de ambassadeur een boekwerk waarin de juiste kaart van Suriname is opgenomen en deed een oproep dat dit zoveel als mogelijk wordt geëtaleerd, en ontving op haar beurt ook presentjes van de ambassadeur.

Eerder werden de Indiase, Cubaanse, Chinese en Venezolaanse ambassadeur bezocht.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April