starnieuws

India: Moskeeën veranderen in Covid-19-centra

10 May 2021, 10:40

In de Jamia-moskee in Bengaluru staan ​​vrijwilligers in de moskee die zich nu richt op patiënten die getroffen zijn door het virus. (Foto: moskeecommissie Bengaluru)

Falahi's seminarie voorziet Covid-19--patiënten van zuurstof, medicijnen en voedsel. (Foto: Mufti Arif Falahi)

Patiënten die op hun bed liggen in de Jahangirpura-moskee in Vadodara. (Foto: Jahangirpura-moskee)
Een catastrofale tweede golf van Covid-19 heeft de toch al krakende gezondheidsinfrastructuur van India overweldigd, met ziekenhuizen die zonder bedden en zuurstof komen te zitten, terwijl cruciale medicijnen worden verkocht op een bloeiende zwarte markt. Social-mediaplatforms zijn overspoeld met SOS-berichten van mensen die smeken voor zuurstofflessen en ziekenhuisopnames, terwijl de autoriteiten worstelden om het hoofd te bieden aan de omvang van de crisis.

Te midden van het tekort hebben veel plaatsen van aanbidding, waaronder moskeeën en gurdwara's, in heel India hun deuren opgegooid om behoeftige patiënten te helpen. Een aantal van hen is veranderd in zorgcentra voor Covid-patiënten.

Mufti Arif Falahi, hoofd van een seminarie in de westelijke stad Baroda, heeft de afgelopen weken een andere baan aangenomen: levens redden. Een deel van het seminarie van Falahi in de westelijke deelstaat Gujarat, de thuisbasis van premier Narendra Modi, is omgebouwd tot een geïmproviseerd zorgcentrum voor Covid-19-patiënten.

"Elke dag moeten we 50-60 mensen afwijzen omdat we er maar 142 kunnen huisvesten met zuurstofondersteuning", vertelde Falahi telefonisch aan Al Jazeera.

Maandag registreerde India 3.754 doden, een lichte dip na twee opeenvolgende dagen van meer dan 4.000 doden. Het aantal dagelijkse besmettingen bedroeg meer dan 360.000.

India is het op één na zwaarst getroffen land door Covid-19 met 246.116 doden en meer dan 22 miljoen gevallen, waarvan 10 miljoen in de afgelopen vier maanden. Maar experts zeggen dat de werkelijke caseloads en het dodental veel hoger zijn dan de officiële cijfers.

Acuut tekort IC-bedden

Ziekenhuizen in heel India, ook in de hoofdstad New Delhi en het financiële centrum Mumbai, hebben geen ruimte meer. Deskundigen schatten dat India 500.000 extra IC-bedden nodig heeft om de toenemende gezondheidscrisis het hoofd te bieden. Volgens een schatting van het Center For Disease Dynamics, Economics & Policy telt het land met 1,3 miljard inwoners momenteel ongeveer 95.000 IC-bedden.

Het seminarie van Falahi heeft ook een isolatiefaciliteit met 38 bedden waar patiënten medicijnen en voedsel krijgen. Hij zegt dat ze mensen van alle religies toelaten. "We proberen zoveel mogelijk mensen te helpen, maar het valt ook zwaar om zuurstof te krijgen", zei hij, verwijzend naar een zuurstoftekort dat het hele land heeft getroffen.

Tientallen mensen zijn gestorven als gevolg van zuurstoftekorten in ziekenhuizen, waardoor het Hooggerechtshof gedwongen werd om in te grijpen en de oprichting van een werkgroep van deskundigen opdroeg om een ​​"zuurstofaudit" uit te voeren.

In het seminarie dat een Covid-19-centrum is geworden in Baroda, is dr. Jaykar Chtrabuji één van de negen artsen die zich daar aanmelden. "Het is echt een stressvolle situatie", vertelt Chatrabuji aan Al Jazeera, eraan toevoegend dat hij nauwelijks tijd heeft om te slapen, aangezien hij soms meer dan 20 uur per dag werkt.

"Maar dit geeft ook voldoening omdat het mensen helpt. De rijken kunnen het zich veroorloven om naar privéziekenhuizen te gaan, maar de armen niet. Daarom zien we zoveel mensen naar ons toe komen'', zegt hij. "Het wordt moeilijk om te beslissen wie je moet toelaten, omdat er niet veel capaciteit is."

'Toon menselijkheid'
In een andere hoek van Baroda - een stad met 2 miljoen inwoners - is de Jahangirpura-moskee ook omgebouwd tot een Covid-19-faciliteit met 50 bedden en hebben opgenomen patiënten toegang tot zuurstof.

"Dit is de tijd dat we allemaal samen moeten komen om mensen te helpen; dat is wat onze religie ons leert," vertelde moskeebeheerder Muhammad Irfan aan Al Jazeera. "Het virus heeft geen religie en we geloven dat het een crisis is. We moeten iedereen helpen en onze menselijkheid tonen. Momenteel zijn er in onze faciliteit veel mensen van andere religies, maar we hebben het voor iedereen geopend", zei hij.

Ook is een deel van de moskee omgevormd tot een tijdelijke polikliniek voor patiënten met milde klachten.

Mensen in heel India hebben het initiatief genomen om alle mogelijke hulp te bieden. De telefoon van Arshad Siddiqui is de afgelopen drie weken niet gestopt met rinkelen. De voorzitter van de Red Crescent Society of India, een ngo in Mumbai, vertelde Al Jazeera dat alle bellers wanhopig om zuurstof vragen.

De ngo van Siddiqui, die niet verwant is aan een andere organisatie met een vergelijkbare naam, gebruikt 20 moskeeën in Maharashtra om zuurstofcilinders  te maken en bijvullen voor mensen toegankelijk te maken. "We zijn 10 dagen geleden met vrijwilligerswerk begonnen, en aanvankelijk werden we overweldigd door maar liefst 20.000 telefoontjes per dag", zei Siddiqui, eraan toevoegend dat de situatie in Mumbai nu verbetert.

"We besloten moskeeën te gebruiken om mensen te bereiken, omdat we gesloten zijn en moskeeën op dit moment leeg zijn en we geloven dat er deze keer mensen sterven en vechten om hulp," vertelde Siddiqui aan Al Jazeera. Hij zei dat zijn ngo van plan is haar diensten uit te breiden naar mensen in de meest dichtbevolkte deelstaat van India - Uttar Pradesh - die wordt geconfronteerd met één van de ergste uitbraken van het virus.

'Proberen levens te redden'
Maulana Umer Ahmad Ilyas, hoofdprediker van de in Delhi gevestigde All India Imam Organization, heeft een beroep gedaan op moslims in heel India om moskeeën en religieuze scholen te openen als Covid-19-centra. "Ik heb een verzoek aan de moslims, aangezien we 550.000 moskeeën hebben in heel India om deze te veranderen in facilitaire centra voor patiënten," vertelde Ilyas aan Al Jazeera.

"Het virus verspreidt zich snel en met het oog op de situatie roep ik alle moslims op om thuis te bidden en anderen te helpen. Er kan op dit moment in de heilige maand Ramadan geen grotere aanbidding zijn dan het redden van mensen."

In het Okhla-gebied in New Delhi besloten religieuze leiders en leden van de gemeenschap 20 moskeeën te openen als Covid-19-zorg- en isolatieafdelingen.

In de zuidelijke stad Bengaluru - bekend als de siliciumvallei van India - heeft de moslimgemeenschap een moskee, een seminarie en een trouwzaal aangeboden om te gebruiken als geïmproviseerde zorgcentra.

Mullah Maqsood Imran, een religieuze predikant en onderdeel van de groep Moslim SOS in de deelstaat Karnataka, waarvan Bengaluru de hoofdstad is, zegt dat ze overweldigd zijn door de wanhopige berichten en telefoontjes die de klok rond blijven komen.

"Gisteravond had een 30-jarige vrouw zuurstof nodig en we kregen het bericht in de groep om 21.00 uur, het duurde tot 2 uur 's nachts om het zuurstofbed voor haar te regelen. We rustten niet tot dan. De situatie gaat hier slecht", vertelde hij aan Al Jazeera, eraan toevoegend dat in de moskee 50 patiënten sinds vorige week een behandeling krijgen met zuurstofvoorzieningen en paramedici.

Dr. Lalit Kanth, een epidemioloog en gezondheidsexpert gevestigd in New Delhi, zei dat er initiatieven van de mensen zijn gekomen omdat de overheidsinstellingen gefaald leken te hebben. "De sociale initiatieven van mensen en vrijwilligers uit verschillende gemeenschappen zijn zeer welkom", zei Kanth, eraan toevoegend dat "gemeenschappen altijd naar voren stappen om te helpen in tijden van rampspoed".

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April