starnieuws

Medisch Staf AZP niet eens met afschalingsplan

08 May 2021, 05:56
De Medische Staf van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is het niet eens met de directieven gegeven door minister Amar Ramadhin voor afschaling van de reguliere zorg. Op 6 mei heeft de minister aan de ziekenhuisdirecteuren meegedeeld dat binnen 48 uur een afschalingsplan gepresenteerd moet worden. Hierin moeten concrete voorstellen opgenomen worden hoe de reguliere, poliklinische en electieve operatieve zorg, af te schalen.

De Medische Staf van AZP zegt altijd bereid te zijn mee te werken en mee te denken aan optimaliseren van de zorg, maar er moet gezorgd worden voor een evenwichtige spreiding van de aandacht en resources over Covid en niet-Covidzorg. Er is echter geen ruggespraak gepleegd met grote delen van de Medische Staf, terwijl directieven worden gegeven, die verregaande negatieve consequenties kunnen hebben voor de patiënten.

Het bestuur van de Medische Staf stelt dat op basis van de informatie op de werkvloer er heel weinig ruimte is voor verdere afschaling van de reguliere zorg. Meer afschalen lijdt tot morbiditeit en mortaliteit van niet-Covid patiënten. De opdracht tot afschaling wordt gekwalificeerd als niet medisch verantwoorde aanpak. De Medische Staf wil betrokken worden bij besluitvorming over medisch-technische aangelegenheden.

De oplossing kan volgens de Medische Staf van het AZP, gezien het vooral een human resource schaarste betreft, liever gezocht worden bij het opschalen van de eerstelijnszorg om de toestroom van patiënten naar het ziekenhuis te minimaliseren. De Medische Staf trekt nogmaals aan de alarmbel voor wat betreft de toelevering en beschikbaarheid van basale en essentiële medicatie.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April