starnieuws

Eerste Chetak helikopter in elkaar gezet op basis Luchtmacht

30 Jan 2015, 00:00

Eén van de Chetak helikopters uit India in de hangar van de Luchtmacht. (Foto: Raoul Lith)
De eerste Chetak helikopter uit India is donderdag in elkaar gezet door technici die speciaal hiervoor naar Suriname zijn gekomen. Minister Lamuré Latour van Defensie deelt Starnieuws mee dat vrijdag de tweede klaargemaakt zal worden. Als alles vlot verloopt, zullen alle drie helikopters deze week in de hangar staan.

De technici en piloten van de Luchtmacht lopen mee met de Indiërs, waardoor zij hun kennis verder kunnen verruimen. De helikopters zouden vier jaar terug al in het land moeten zijn. Deze werden aangeschaft tijdens de vorige regering. Het heeft lang geduurd voor alle zaken in orde gemaakt konden worden, omdat de stukken niet te vinden waren, deelt Latour mee. De onderdelen kwamen vorig jaar in Suriname aan en worden nu geassembleerd.

Piloten en technici zijn in India opgeleid. Zij mogen nog niet zelfstandig vliegen. Onder leiding van Indiase piloten zal er boven Surinaams grondgebied worden gevlogen. De piloten van de Luchtmacht moeten nog ervaring opdoen. De minister deelt mee dat het de bedoeling is dat een helikopter op Zorg en Hoop gestationeerd zal zijn, terwijl eentje naar Nickerie en de derde naar Albina gaat. Daar moeten nog tankfaciliteiten in orde gemaakt worden.

Deze helikopters zijn aangeschaft uit een door India verleende credit line. De helikopters zijn gekocht bij het Indiase bedrijf Hindustan Aeronautics voor US$ 13.407.000. De deal voor de koop van de helikopters is gesloten op 12 februari 2009, met alle technische procedures en financiële bepalingen. De bewindsman is blij dat eindelijk schot in de zaak is gekomen en de helikopters binnenkort de lucht in kunnen.

Advertentie