starnieuws

Soerdjan voert breed overleg met rijstsector Nickerie

23 Apr 2018, 12:25

Minister Soerdjan verwelkomt de voorzitter van de Vereniging van Padie Producenten, Braamdew Rampadarath. (Foto: NII)
Met de verschillende organisaties en instituten binnen de agrarische sector heeft minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij besprekingen gevoerd afgelopen weekend. Hij wil samen met hen een betere ontwikkeling van de sector bereiken.

De minister heeft oriëntatiebezoeken gebracht aan onder andere parastatale instellingen, bedrijven in de private sector, instituten en bijeenkomsten gehad met diverse organisaties. Soerdjan heeft te Wageningen de Stichting Machinale Landbouw (SML) bezocht, waar de Westland Sama Group momenteel bezig is met de renovatie van de droog- en pelfaciliteiten. Binnenkort is de pellerij operationeel, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

In Nieuw Nickerie heeft de bewindsman een ontmoeting gehad met zijn staf van het district, waar hij problemen heeft aangehoord en zijn beleidsvisie aan hen uiteen heeft gezet. Tijdens het bezoek aan het onlangs geopende Openbare Slachthuis Nickerie te Zeedijk, heeft Soerdjan zich laten informeren over de capaciteit en de potentie die dit slachthuis heeft voor de directe omgeving en ook voor de export. Hij is van mening dat via een publieke private partnerschap de nodige slachtlijnen, die op dit moment ontbreken voor dit slachthuis, kunnen worden aangeschaft.

Op het Anne van Dijk Rijstonderzoek Centrum heeft de minister met de directie overlegd over hoe er meer gehaald kan worden uit het rijstonderzoekscentrum. Eveneens zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de visserijsector in Nickerie, en ook de Surinaamse Padieboeren Associatie, de Vereniging Padie Producenten, de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs en de Vereniging van Rijstexporteurs. Het doel van de gesprekken met de rijstorganisaties is om gezamenlijk na te gaan hoe de rijstsector in Suriname verbeterd kan worden.

Soerdjan is voorstander van versterking van kader om de top te kunnen bereiken. Zowel bij de overheid als bij de stakeholders is dit van belang. Andere aandachtsgebieden zijn kwaliteitsstandaarden, marketing, samenwerking, infrastructuur, flexibele leningen, vergroting exportmogelijkheden, verlaging van verschillende heffingen en exporttarieven. Voor een welvarende reissector is van kwalitatief hoogwaardige padie een noodzaak. De beschikbaarheid van voldoende en goed zaaizaad is door de partijen aan de orde gesteld. Er zijn afspraken gemaakt over welke weg gevolgd zal worden om de sector in zijn geheel vooruit te helpen. Ook zal er geregeld overleg tussen hen en de minister plaatsvinden.

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April