starnieuws

Onderzoek gebruik pesticiden vraagt nationale aandacht

22 Apr 2018, 08:26

Dr. Firoz Abdoel Wahid
(Aangeboden)

In Suriname worden gemiddeld 8.77 kg aan pesticiden per hectare landbouwgrond gebruikt bij het bestrijden van ongedierte op landbouwgewassen. Hiermee behoort ons land tot de gebieden in de regio met het hoogste pesticiden gebruik. Helaas is het gebruik van landbouwpesticiden in Suriname onvoldoende gereguleerd. Dit kan tot gevolg hebben dat we deze stoffen met ons voedsel binnenkrijgen met alle negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Vooral ongeboren kinderen, peuters en kleuters kunnen hersenbeschadigingen oplopen wanneer ze deze stoffen binnenkrijgen. Dit kan tot uiting komen in de vorm van bijvoorbeeld een slechte ontwikkeling van de hersenen en leerachterstanden.

Dr. Firoz Abdoel Wahid heeft op 6 april zijn promotieonderzoek naar Potential dietary exposure of pregnant women in Suriname to pesticides in produce afgesloten en zijn dissertaion hieromtrent met succes verdedigd bij de Department of Global Environmental Health Sciences van Tulane University te New Orleans (LA) in de Verenigde Staten. De promotiecommissie bestond uit Prof. Maureen Lichtveld, Dr. Jeffrey Wickliffe, Dr. Mark Wilson, en Dr. Arti Shankar, allen van Tulane University, alsmede Prof. Dr. Dennis Mans van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

In deze studie heeft Abdoel Wahid onderzocht 1) welke landbouwpesticiden voorkomen in landbouwproducten die veel worden geconsumeerd in Suriname (zoals tayerblad, kouseband, bitawiwiri, boulanger, tomaten en Madame Jeanette pepers) en 2) hoe groot het risico is dat zwangere vrouwen en hun (ongeboren) kinderen deze stoffen via hun dieet binnenkrijgen.

Abdoel Wahid vond onder meer dat er inderdaad landbouwpesticiden voorkomen in deze groentesoorten en dat ten minste één van deze groentesoorten (tayerblad) vaak op het menu staat van zwangere Surinaamse vrouwen, maar dat de concentraties van deze stoffen in de groenten gelukkig relatief laag zijn. Dit is geen reden tot opluchting. Er zijn namelijk twee pesticiden (endosulfan en lindaan) aangetroffen - weliswaar in kleine hoeveelheden - die in Suriname en in de meeste landen verboden zijn vanwege hun grote gezondheidsrisico’s.

Prof. Dr. Mans: “Dr. Abdoel Wahid heeft met zijn onderzoek voor het eerst een poging ondernomen het pesticidenprobleem in Suriname op een wetenschappelijke en systematische manier in kaart te brengen. Zijn bevindingen maken het gemakkelijker voor onze beleidsmakers stappen te onder nemen om dit probleem voor eens en altijd aan te pakken”. Abdoel Wahid pleit dan ook voor het uitvoeren van een uitgebreid en diepgaand onderzoek naar de veiligheid van onze landbouwproducten, de regelmatige monitoring van landbouwpesticiden en een betere regulering van en toezicht op het gebruik van deze stoffen in ons land.

Prof. Dr. Lichtveld, de promotor van Abdoel Wahid merkte het volgende op: “Voor het eerst in Suriname weten wij niet alleen wat bijna 700 zwangere vrouwen dagelijks eten aan groenten, fruit en vis, maar ook waarom en hoe wij zoveel mogelijk kunnen voorkomen dat onze kinderen, de toekomst van Suriname, zich kunnen ontwikkelen zonder gezondheidsstoornissen”. Het onderzoek was verricht onder het overkoepelend Caribbean Consortium for Research in Environmental and Occupational Health, gefinancieerd door het National Institutes of Health in de Verenigde Staten.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April