starnieuws

Peru: President Kuczynski treedt af

22 Mar 2018, 09:38

Pedro Pablo Kuczynsky, de president van Peru, is onder druk afgetreden. (Getty Images)
De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski heeft ontslag genomen vanwege een schandaal rond stemmen. Hij ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar zei woensdag dat hij geen obstakel wil zijn voor de ontwikkeling van het land.

Partijleiders in het Congres spraken later af om het ontslag van president Kuczynski te aanvaarden. Het Congres zou vandaag stemmen voor zijn aftreden. De druk op Kuczynski was toegenomen nadat er beelden waren opgedoken waarbij zijn bondgenoten oppositieleden financiële beloningen aanbieden als ze hem zouden steunen bij de stemming.

Het presidentschap van Kuczynski (79) is niet over rozen gegaan. Hij overleefde in december een afzonderlijke afzettingsstemming. Zijn tegenstanders wilden hem verwijderen omdat hij naar verluidt illegale betalingen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht zou hebben ontvangen. Maar hij kon aan de macht blijven met een kleine marge. Kyczynski beschuldigde de oppositie ervan dat zij probeerden een staatsgreep te plegen.

In een toespraak tot de natie zei hij dat de videobeelden zijn bewerkt om hem te beschuldigen. "De oppositie heeft geprobeerd me als een corrupt persoon af te schilderen en ze hebben het voor elkaar gekregen om een groep redelijke en eerlijke werknemers om mij heen te beïnvloeden, waardoor ze onterecht bij dit complot werden betrokken om de regering te vernietigen," zei hij. "Ik verwerp deze ongefundeerde beweringen categorisch en bevestig opnieuw mijn inzet voor een eerlijk, moreel en eerlijk Peru voor iedereen."

Kuczynski is een voormalige bankier uit Wall Street en studeerde aan de Universiteit van Oxford in Zuid-Engeland. Hij won de macht met een kleine marge in de presidentsverkiezingen in 2016. Het Congres – waarin de oppositie de meerderheid heeft – zal zijn ontslag formeel aannemen. Volgens de Peruaanse grondwet zal dan de eerste vicepresident, Martin Vizcarra, worden benoemd als waarnemend president.

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April